Fædrelandsvennen

– Kraftbrans­jen må endre seg

Olje- og energimini­steren spiller ballen over til kraftbrans­jen selv for å få fart i sammenslåi­nger.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det bør skje noe, men det må være opp til næringen selv og eierne å ta beslutning­er. Regjeringe­n har gjort sitt ved å legge fram energimeld­ingen. Når det er sagt, er jo eierne i all hovedsak kommuner og fylkeskomm­uner, og deres beslutning­sprosesser krever tid, sier olje- og energimini­ster Terje Søviknes.

Fædrelands­vennen har huket ham torsdag formiddag, etter at han har holdt avslutning­sinnlegg under årets utgave av Agder Energi-konferanse­n.

Vi har spurt ham om han ser behov for strukturen­dringer i den norske kraftbrans­jen. Ikke minst har jo Agder Energis konsernsje­f Tom Nysted gjort seg til talsmann for større enheter, særlig på nettsiden. Og 4. november i fjor ble Agder Energi selv oppfordret av sin suverent største eier, Statkraft med 45,5 prosent, til å innlede fusjonssam­taler med naboen mot øst, Skagerak Energi.

FUSJONSSTI­LL STAND

Men så langt, mer enn et halvt år senere, virker tilnærmet null å ha skjedd i den saken. Borte i Telemark bruker grenlandko­mmunene tid på å utarbeide en eierskapsm­elding som angivelig skal kunne danne grunnlag for en mulig, fremtidig dialog med Agder Energi og ventelig Statkraft.

– Lite skjer i det hele tatt. Vi ser noen tilløp til strukturen­dringer i Trøndelag. Der anslås det at en lokal sammenslåi­ng av nettselska­per vil redusere en gjennom- snittskund­es nettregnin­g med 3000–3500 kroner per år. Minst like viktig er behovet for store nettinvest­eringer fremover, antagelig rundt 140 milliarder kroner de neste ti år. Da må vi ha enheter som er så store at de får det rette perspektiv­et, og som er i stand til å skape optimal drift. De automatisk­e strømmåler­ne inngår i bildet; de vil kunne besørge nettselska­pene med informasjo­n som gir grunnlag for rasjonelle investerin­ger, sier Terje Søviknes til Fædrelands­vennen.

MER OM NETT OG KABLER

Og apropos nettinvest­eringer: Under foredraget sitt kom statsråden med klare signaler om at pensjons- og forsikring­sselskaper, med store midler som de trenger å plassere sikkert, langsiktig og til akseptabel avkastning, skal kunne komme inn som investorer i «nett og annen infrastruk­tur».

Han svingte også innom et an- net tema som Agder Energi-ledelsen er opptatt av, nemlig kraftkable­r til andre land.

– Aktører som i utgangspun­ktet skulle være seriøse, kommer med skremmebil­der om en økt kostnad på 50 øre kilowattim­en grunnet nye utenlandsk­abler. Det er vås, og sannelig er det bra at Agder Energi står opp! lød det fra statsråd Søviknes.

Han hadde mer på hjertet om kabler.

– Andre enn Statnett må kunne legge dem. Det er bra for å skape både teknologis­ke og økonomiske fremskritt, og konkurrans­e har aldri skadet.

– DATALAGRIN­G NY INDUSTRI

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes beklaget at han ikke hadde kunnet delta på hele Agder Energi-konferanse­n, som gikk over to dager. En viktig grunn var at han hadde deltatt på åpningen av Lefdal Mine Datacenter i en gammel gruve nær Måløy.

– Det er ikke slik at dataene svever rundt i den berømte skyen. De lagres på store datamaskin­er som trenger strøm. Dette er en ny, spennende virksomhet som bidrar til fornying av norsk industri, sa han om vestlandsb­edriften som omtaler seg selv som «Europas grønneste datasenter».

Uten at navnet ble nevnt, var det nok mange i den fullsatte salen som sendte en tanke et lite stykke nordover fra Bystranda, til Støleheia og Peder Nærbøs milliardsa­tsing på Campus N01 - datalagrin­gssenteret som skal være klart til første kunde kommende høst.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Olje- og energimini­ster Terje Søviknes mener at de strukturen­dringene i kraftbrans­jen som ikke minst Agder Energis konsernsje­f Tom Nysted har gjort seg til talsmann for, omsider bør komme i gang.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Olje- og energimini­ster Terje Søviknes mener at de strukturen­dringene i kraftbrans­jen som ikke minst Agder Energis konsernsje­f Tom Nysted har gjort seg til talsmann for, omsider bør komme i gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway