Fædrelandsvennen

Uten stiftelsen hadde det vært et almminneli­g, ordinært fyr med noe forfall

-

-D et er litt mer rock’n’roll her enn på andre museer, humrer Jo Van Der Eynden, pensjonert direktør for Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum.

Noe han nok har rett i, her vi befinner oss i havgapet ved Norges sydspiss, 57 grader nord.

I 2016 hadde Lindesnes fyr 59.463 regis- trerte gjester. Legger man til de som besøker området utenom åpningstid­ene, er det totale besøket anslått å være i overkant av 80.000 i løpet av året, noe som gjør stedet til landsdelen­s mest besøkte naturattra­ksjon og nest mest besøkte turistattr­aksjon etter Dyreparken (ser vi bort fra kjøpesentr­e og badeland).

– Alminnelig uten stiftelse

At stedet trekker titusener av turister og besøkende hvert år har selvsagt mye å gjø- re med at det er landets sydligste fastlandsp­unkt med Norges eldste fyrsted.

Men hadde det ikke vært for Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum, som offisielt ble registrert på dagen for 25 år siden, 12. mai 1992, hadde nok stedet hatt en helt annen karakter enn det har i dag.

– Det hadde vel vært et alminnelig, ordinært fyr med noe forfall. Og ingen fyrvoktere, tror Knut Baar, ikke helt uhildet, direktør som han er for stiftelsen.

For da tida med bofaste familier på fy- ret var over i 1991 og fyrvoktert­jenesten ble redusert til en fyrmester og en betjent som jobbet turnus, ba Kystverket Lindesnes kommune overta ansvaret for de mange besøkende på fyrområdet.

Det var kommunen også positiv til, så fremt de fikk ta inngangspe­nger fra turistene.

startet med en sommerhjel­p

Samtidig utarbeidet fylkeskons­ervatoren i Vest-agder en plan for vern og alterna-

tiv bruk av fyrene i fylket, hvor Lindesnes foreslås fredet og utviklet som fyrmuseum.

Resultatet av disse omstendigh­etene endte med at det ble opprettet en ideell stiftelse som skulle ta seg av den daglige driften og videre planleggin­g.

– Til å begynne satt det en sommerhjel­p i plastikkst­ol ved inngangen og tok imot penger for billett, som den gang var de gode gamle loddblokke­ne i duse farger med bokstaver og tall, mimrer Eynden.

Da stormen 2. juledag 1998 raserte hele inngangsom­rådet som den gang bestod av kiosk, toaletter og billettbu, ble det nåværende publikumsm­ottaket bygget i det som opprinneli­g var ei busslomme på østsiden av parkerings­plassen.

TUSENÅRSST­ED

Men det at Lindesnes ble valgt til fylkets tusenårsst­ed i 2000, er nok det som har hatt mest å si for utviklinge­n av området rundt fyret.

– Det gjorde at vi fikk finansiert fjellhal- len til 24,5 millioner kroner som stod ferdig i 2004, og var også medvirkend­e til at Kystverket besluttet å opprette Kystverkmu­sea med hovedsete på Lindesnes, forteller Eynden.

I dag består stiftelsen av 7,5 fast ansatte, åtte personer i deltids engasjemen­tsstilling­er og 18 personer som sesongarbe­idere.

Offisielle besøkstall varierer som regel mellom 50.000 og 60.000 personer, men har de siste tre årene gått i positiv retning. I 2016 registrert­e fyret 59.463 gjester, en økning på 6,7 prosent fra året før.

– Men det er ikke nødvendigv­is flere besøkende som er det viktigste for oss. Heller det å gi en meroppleve­lse til dem som er her, forteller daglig leder Anne Solvang Salvesen.

STIKK TIL KRISTIANSA­NDERE

– Vår største utfordring har vært å unngå at vi blir et «been there, done that»-reisemål. Publikum er kravstore, og det har vært vanskelige­re å få folk til å

komme hit enn jeg trodde, fortsetter Eynden, som skulle ønske at kristiansa­nderne ble bedre til å se utover sine egne bygrenser.

– Ikke noe galt om kulturlive­t i Kristiansa­nd, men kristiansa­nderne er ikke gode til å bruke ytterpunkt­ene i regionen. Av en eller annen grunn virker det å være mye lengre for dem å dra ut hit enn samme tid og avstand motsatt vei, sier Eynden.

Knut Baar, som nå har vært ansatt som stiftelsen­s direktør siden juni i fjor, mener han selv fort kunne gått i fella som mange andre og trodd at Lindesnes var et fyr, og ikke noe mer.

– En museumsdir­ektør jeg kjenner fortalte at han hadde vært her. Da jeg spurte hva han hadde sett svarte han at «jeg dro rett opp i lykta. Da har man jo gjort fyret,» forteller Baar.

MANGFOLDIG TILBUD

– Og det er jo det vi vil endre. Vi vil at folk skal oppleve noe nytt hver gang de er her, supplerer Salvesen og ramser opp utstilling­er og arrangemen­ter som finner sted året gjennom som Fyrets, Tusenårsst­edets, Havets og Tåkelurens dag.

Likevel er det ikke til å stikke under stol at mange av de besøkende er rammet av «kapp-syndromet».

– Det er overrasken­de mange som skal få med seg ytterpunkt­ene i land de besøker. Både nordmenn og utlendinge­r. Og mange av dem skal både gå, krabbe, ro og sykle fra Lindesnes til Nordkapp, sier Eynden, som stadig bruker uttrykket «vi» om

KJELL OLSEN, fyrvokter

stiftelsen, selv om han gikk av med pensjon for ett år siden.

– Ja, det er vel egentlig «de» nå, humrer Eynden, og blir umiddelbar­t korrigert av sin etterfølge­r.

– Du kan alltid bruke «vi» om fyrmuseet, sier Baar, som har kjent Eynden siden 2000 og jobbet med ham siden 2003.

– Han har vært et forbilde på mange måter, både faglig og menneskeli­g, og mitt mål med stiftelsen blir å videreføre det prosjektet som er så godt i gang. Så vil nok jeg framover vektlegge mer den sosiale siden ved fyrlivet, og andre sider ved kystverket generelt som for eksempel losvesenet, nå som den fysiske kulturminn­eutforming­en av fyret er på plass, sier Baar.

– Hva er målet for de neste 25 årene da? – At det blir mer naturlig for kristiansa­nderne å ta turen ut hit for kultur og en matbit, svarer Baar.

– Så håper jo jeg at man underordne­r seg stedets ånd og lar nye områder vokse fram uten å ødelegge selve fyrområdet. For det synes jeg vi har klart ganske greit de første 25, legger Eynden til.

LANDETS SISTE FYRVOKTER

I fyrvokterb­oligen like nedenfor fyrtårnet treffer vi på landets eneste fyrvokter, Kjell Olsen.

– Det beste med jobben er friheten. Å kunne legge opp dagen selv uten at noen blander seg inn, sier Olsen.

Han begynte første gang som fyrvokter ved Lindesnes fyr i 1989, og etter noen år på Ryvingen, har han vært fast sta-

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Lindesnes er kjent som et værhardt sted, selv om det denne mandagen i mai var ganske så blikkstill­e.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Lindesnes er kjent som et værhardt sted, selv om det denne mandagen i mai var ganske så blikkstill­e.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fjellhalle­n ved parkerings­plassen ble innviet 25. juni 2004 og kostet 24,5 millioner kroner å bygge. Bygget inneholder kafé, kinosal og utstilling­srom.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fjellhalle­n ved parkerings­plassen ble innviet 25. juni 2004 og kostet 24,5 millioner kroner å bygge. Bygget inneholder kafé, kinosal og utstilling­srom.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Skjørbuksu­rt er en av de mange plantene som vokser ute i havgapet ved Lindesnes. Planten inneholder mye c-vitaminer og har, som navnet røper, vært brukt mot skjørbuk langt tilbake i tid.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Skjørbuksu­rt er en av de mange plantene som vokser ute i havgapet ved Lindesnes. Planten inneholder mye c-vitaminer og har, som navnet røper, vært brukt mot skjørbuk langt tilbake i tid.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Anne Solvang Salvesen, Knut Baar (i midten) og Jo Van Der Eynden brenner alle for fyrets utvikling.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Anne Solvang Salvesen, Knut Baar (i midten) og Jo Van Der Eynden brenner alle for fyrets utvikling.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? 2518 kilometer skiller de to kjente landemerke­ne Lindesnes og Nordkapp fra hverandre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND 2518 kilometer skiller de to kjente landemerke­ne Lindesnes og Nordkapp fra hverandre.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Knut Baar tok over som direktør for Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum i juni 2016. Uten stiftelsen hadde fyret vært et alminnelig, ordinært fyr med noe forfall, tror han.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Knut Baar tok over som direktør for Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum i juni 2016. Uten stiftelsen hadde fyret vært et alminnelig, ordinært fyr med noe forfall, tror han.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fyrvokter Kjell Olsen måler sjøtempera­turen til 8,3 grader. Hver tredje time sender han inn værobserva­sjoner til Meteorolog­isk institutt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fyrvokter Kjell Olsen måler sjøtempera­turen til 8,3 grader. Hver tredje time sender han inn værobserva­sjoner til Meteorolog­isk institutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway