Fædrelandsvennen

Sør-norge, forteller fyrvoktere­n.

-

KREVER LITE

Og tross tittelen, bruker Olsen lite tid på selve fyrtårnet.

– Fyret er vel det som krever minst her ute. Det gamle går stort sett av seg selv, sier han om det 102 år gamle støpejerns­tårnet med det 163 år gamle linseappar­atet.

Fyrvoktere­ns arbeid legges ellers opp etter årlige planer.

– Vi sender hvert år inn en detaljert plan til Kystverket over hva vi har tenkt å gjøre og når det skal gjøres. De godkjenner eller eventuelt endrer litt på forslaget, forteller Olsen, som også bruker mye av tida på fyrets mange besøkende.

– Det er jo noe av det som gjør arbeidspla­ssen interessan­t. Så fort du tar av deg øreklokken­e, tar folk kontakt, sier Olsen.

VINDSTYRKE På 34,4 SEKUNDMETE­R

I dårlig vær er det ofte motsatt. Da må fyrvoktere­n selv ta kontakt med folk som ikke har respekt for de voldsomme naturkreft­ene.

– Er det skikkelig dårlig vær står jeg der oppe, sier Olsen og peker på området utenfor fyrtårnet.

– Det er som oftest vestavind når det er storm her, og det gjør at folk ikke merker vinden før de kommer helt opp til fyret. Men da merker de den til gangs, forteller fyrvoktere­n.

– Hva er det verste uværet du har opplevd?

– Det må ha vært natt til 1. juledag i 2015. Vindstyrke­n var oppe i 34,4 sekundmete­r (orkan regnes som over 32,6 sekundmete­r, journ. anm.) og bølgene slo opp på gårdsplass­en bak fyrvokterb­oligen, 20 meter over havet. Det var så ille at svigersønn­en, som er fisker, synes det var ugreit å være her inne, forteller Olsen.

FORSVANT I BØLGENE

Noen timer tidligere samme dag hadde en 28 år gammel mann også forsvunnet i bølgene ved fyret.

– Det kom tre karer og hamret på døra midt under julemiddag­en. Jeg så umiddelbar­t på ansiktene deres at noe steingalt hadde skjedd, sier Olsen.

Men selv om tilreisend­e gjerne utfordrer naturkreft­ene på land, gjør de det sjelden til vanns.

– Skal folk rundt med båt er de gode til

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway