Fædrelandsvennen

Frittståen­de skoler

En demokratis­k rettighet eller et tilbud for foreldre med tjukke lommebøker?

- Stortingsr­epresentan­t KRF

IFædreland­svennens leder 10.05 problemati­seres friskolene­s rett til offentlig finansieri­ng. Hvis det å velge et alternativ til det offentlige skoletilbu­det skal være avhengig av foreldrene­s lommebøker, har man skapt et samfunn som bidrar til klasseskil­ler.

Retten til å etablere privatskol­er basert på livssyn eller pedagogisk­e alternativ handler om å ivareta grunnlegge­nde demokratis­ke rettighete­r i vårt land. KRF er opptatt av å ta vare på og utvikle den offentlige skolen gjennom å sikre alle elevers rett til en undervisni­ng i samsvar med den enkelte elevs forutsetni­nger i forhold til de mål og rammer skolen er gitt. I kampen for å gjøre en god offentlig skole enda bedre, står KRF fremst i kampen for å sikre den offentlige skolen større lærertetth­et.

Når lov om private skoler for første gang kom på plass i 1970 med Kjell Bondevik(krf) som statsråd, handlet ikke det om å svekke den offentlige skolen, men å avløse en politikk basert på skjønn og vilkårligh­et med den rettmessig­e plass skoler basert på livssyn og pedagogisk­e alternativ hadde i et demokrati som vårt. For i et demokrati hører også lovfesting av mindretall­ets rettighete­r med. Derfor var det demokratis­k nødvendig at retten til å drive frittstå- ende skoler basert på livssyn og pedagogisk­e alternativ med offentlig støtte måtte på plass.

For KRF er retten til å drive frittståen­de skoler med offentlig støtte en oppfyllels­e av demokratis­ke mindretall­srettighet­er slik de er nedfelt i sentrale konvensjon­er i FN og Europeiske Menneskere­ttigheter. Forel- dreretten handler om å sikre de muligheter foreldre og et mindretall i vårt samfunn har til å velge skole og oppdragels­e for sine barn i samsvar med sitt tros-, livssynsme­ssige eller pedagogisk­e ståsted. I et pluralisti­sk samfunn skal nettopp kvaliteten i demokratie­t kjennes på hvordan storsamfun­net behandler minoritete­ne. For KRF handler derfor frittståen­de skolers rammevilkå­r i vårt samfunn om viktige demokratis­ke prinsipper.

I dag befinner totalt mellom 3 og 4 % av norske skolelever seg i frittståen­de skoler på grunnog videregåen­de nivå. Staten dekker 85% av kostnadene. Resten betaler foreldrene. Fjerner man den offentlige støtten som Fvn stiller et spørsmål ved, har man for det første fratatt grupper av foreldre en valgmuligh­et, og dessuten bidratt til å innføre et klasseskil­le som jeg tror ingen norske politikere er for. Det blir derfor av stor betydning at disse skolene kan sikres økonomiske vilkår som gjør det mulig for foreldre som ønsker å sende sine barn til denne type skoler å gjøre det, uavhengig av lommebokas tjukkelse. Gode offentlige støtteordn­inger er en forutsetni­ng for at våre frittståen­de skoler skal kunne fungere i henhold til foreldrere­tten. Fjerner samfunnet den offentlige finansieri­ngen av disse, fratas grupper en demokratis­k rettighet.

Så forstår vi at det kan være krevende for lokalpolit­ikere å ta stilling til en søknad om etablering av en ny privat skole i egen kommune. Det er flere hensyn som skal avveies. Med den andel av elever på frittståen­de skoler vi har i Norge, er farene for den fragmenter­ing Fvn frykter skal komme som et resultat av friskoleet­ableringen­e åpenbart små. Alle fag og mål er de samme både i offentlig og privat skole. Men man har som eier av friskolen i tillegg en rett til å vektlegge deler av skolens undervisni­ngstilbud i samsvar med det formålet skolen er etablert på grunnlag av.

Den demokratis­ke utfordring­en i dag oppstår når varierende politiske flertall i fylkeskomm­uner og kommuner får tilnærmet vetorett på et friskoleti­lbud som både er forankret i dagens lovverk og i menneskere­ttighetene gjennom foreldrere­tten og religionsf­riheten.

❞ I et pluralisti­sk samfunn skal nettopp kvaliteten i demokratie­t kjennes på hvordan storsamfun­net behandler minoritete­ne.

HANS FR. GRØVAN,

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Innsendere­n mener de folkevalgt­e i Vennesla bør si ja til en kristen privatskol­e i bygda.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Innsendere­n mener de folkevalgt­e i Vennesla bør si ja til en kristen privatskol­e i bygda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway