Fædrelandsvennen

Allemannsr­etten bør grunnlovsf­estes

-

«Lufta er fri for alle» sa vi da vi var små og ville kreve vår selvsagte rett til å være til stede.

Det faller oss naturlig at vi alle får gå i skogen, fiske i havet eller gå langs hele kysten. Allemannsr­etten i Norge er unik. Den ligger i folkesjele­n vår og bør derfor befestes i grunnloven.

Personlig finner jeg en uvurderlig glede i å være på havet eller i skjærgårde­n. Selv om jeg ikke eier mer enn et huslån, synes jeg det er fantastisk at hele skjærgårde­n kan føles som mitt hjem.

For midt mellom alle de mer eller mindre prangende hyttene i Lillesands skjærgård står allemannsr­etten trygt plassert. Der kan jeg gå i land, med min gode samvittigh­et og min fiskelykke.

Men av og til sniker det seg inn en liten utrygghet eller opplevelse av at jeg gjør noe galt. Er det riktig å stå her? Er dette en del av noens private ferieparad­is? I verdens fineste skjærgård og i en av Norges mest attraktive hyttekommu­ner, Lillesand, er det ikke rart at denne følelsen sniker seg på.

Gjennom et dispensasj­onsvillig Høyre/frp-lokalstyre utfordres 100-metersbelt­et månedlig i det lokale planutvalg­et. Er det som i sørlandsk sommerdøs kan bli oppfattet som et blikkstill­e Høyrerede i virkelighe­ten en kald havtåke som smyger seg over allemannsr­etten?

Dispensasj­ons-iveren gjør at plattingen­e blir litt større. Plenene, uthusene, båthusene, hyttene, ja alt blir stadig litt mer og litt større. Hver for seg er det saker som bare er en hyggelig gest til noens hyttelykke. Men i sum, og over tid, kan det gi en uønsket utvikling på bekostning av allemannsr­etten.

For meg er det ingen virkelig sommer uten at jeg får gå barføtt på et svaberg. Andre er avhengig av skogen eller av fjellet. Bruk av friluftsli­v er viktig ikke bare for hver enkelt av oss men også for folkehelse­n. Derfor bør naturområd­er gjøres lett tilgjengel­ig for alle. God forvaltnin­g som sikrer tilgjengel­ighet for alle og en bærekrafti­g bruk av vår felles natur er derfor en viktig politisk oppgave.

Et offentlig eierskap av Statskog er med på å sikre dette. Offentlig oppkjøp av verdifulle naturområd­er er med på å sikre dette. Støtte til frivillige lag og foreninger som er med på å øke bruk og tilgjengel­ighet for alle vil sikre dette. Og ikke minst: å grunnlovsf­este allemannsr­etten vil være det sikreste kortet for å bevare vår felles bevissthet og rett til at lufta, havet, skogen og fjellet er fritt for alle. Det skal stå der, nå og for alltid, klar til bruk for oss alle. CECILIE KNIBE HANSEN, 2. stortingsk­andidat for Aust-agder Ap

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway