Fædrelandsvennen

Vanlig edelgran – nå tar vi dem!

-

Hva er vel bedre enn å være edel?

●● Til denne artens fordel kan jeg godt si meg enig i at edelgrana er flott på samme måte som en løvetann alene er en nydelig blomst. Mens blomsten speiler solen i sitt lyse hode, minner edelgrana om et annet himmellege­me; mystiske sorte hull hvor ikke engang lyset får passere.

1-2 % normalt dagslys er alt et ungt, ambisiøst frø av arten trenger for å høre livets gongong. Derifra og opp mot sine 35-40 voksne meter, slår den «knock-out» på alle som er så lettsindig­e og prøver seg i en kamp hvor motstander­en minner om Northug i toppslag. Edelgrana er både sprinter og «stayer».

Årsveksten holder gjerne tempoet opp i over 100 år, før vinden truer treets stabilitet og tar til vettet ved å flate ut toppen. Fra dette fyrtårnet sprer mørket seg i form av en hærskare livsglade arvinger som daler ned fra himmelen når konglene er modne.

Dominoeffe­kten, på lengre sikt, er en skog med et treslag. Biologisk mangfold begrenses til dem med mage sterk nok til å fordøye fiber og harpiks til frokost, middag og kvelds. Selv skogens profesjone­lle renovatør får nok av ensidighet­en og strøet fra trærne hoper seg opp som søppel og gjør livsvilkår­ene for andre enda verre.

Det finnes tid til å bli kvitt denne løvetannen av et tre, men for hvert år som går, vokser trærne og jobben i høyde og omfang. Derfor oppfordrer jeg alle som finner vanlig edelgran på sin eiendom:

Nå tar vi dem! KRISTIAN KØVENER

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway