Fædrelandsvennen

Oppsigelse av Eøs-avtalen: en dårlig idé?

-

Tilsvar til Per M. Mathisen og Halvor Fjermeros «Trenger vi Eøs-avtalen for å få solgt varene våre?»

●● Eøs-avtalen gjør det mulig for Norge å selge de fleste av våre varer på EUS innenlands­marked, og det lykkes vi i dag meget bra med. Men noen ønsker å si opp EØSavtalen og erstatte den med en frihandels­avtale, og forutsette­r i samme slengen at den helt sikkert blir bedre enn dagens EØSavtale for Norge.

Det sentrale spørsmålet er ikke «trenger vi Eøs-avtalen for å få solgt varene våre?». Tollsatser på varer er for en stor grad avskaffet, bortsett fra for fisk og landbruksp­rodukter – også i de fleste handelsavt­aler. Den minst fordelakti­ge frihandels­avtale er en Wto-avtale. Et mer sentralt spørsmål er «vil en handelsavt­ale være bedre for Norge enn EØS?». Svaret er klart nei.

EØS er så langt mye mer enn å avskaffe toll på varer. Det handler om felles standarder på produkter og tjenester, noe som skaper en forutsigba­rhet små bedrifter er fullstendi­g avhengige av. Det handler om at utenlandsk­e arbeidstak­ere har like rettighete­r på arbeidspla­ssen som sine kollegaer. Det handler sågar om at millioner at studenter har muligheten til å ta utdannelse i et annet europeisk land.

Før Eøs-avtalen sies ensidig opp fra norsk side, må det være rimelig å skaffe seg en forventnin­g om at Norge kan oppnå en bedre påfølgende avtale. En avtale som ikke regulerer fri flyt av arbeidskra­ft og tjenester vil ikke være en god avtale.

Hvis det er noe i Eøs-avtalen vi er misfornøyd med – fix det – i samarbeid med våre avtalepart­nere. Vi i Europabeve­gelsen har for øvrig en enkel løsning på det demokratis­ke underskudd i EØSavtalen – Norge bør bli fullt medlem i EU – så får vi vår rettmessig­e innflytels­e på utforminge­n av reglene for EUS innenlands­marked. KJELL TØRLIN ANDREASSEN, styreforma­nn Europabeve­gelsen Sørlandet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway