Fædrelandsvennen

Nærmer vi oss en større satsing på levekår?

Nå har vi fått tre omfattende rapporter: Ungdata, Likestilli­ngsmonitor­en og Folkehelse­undersøkel­sen, som alle viser at Agder ligger dårlig an og at deler av Agder har et dårligere utgangspun­kt enn andre når det gjelder levekår og likestilli­ng.

- RANDI ØVERLAND, opposisjon­sleder Vest-agder fylkesting

Det handler om forskjelle­r i f.eks. utdannings­nivå, forskjelli­g opplevelse av egen skolesitua­sjon, egen helse, heltid- og deltidspro­blematikke­n og ikke minst de som lever av trygd - spesielt mange unge.

Fra Vest-agder Ap sin fylkesting­sgruppe har det de siste to årene vært foreslått mange tiltak når det gjelder å bedre levekårene. Det har handlet om å legge til rette for fullverdig fagopplæri­ng, formell opplæring til voksne, fulle jobber til kvinnene og bedre helsetjene­ste for elever og lærlinger i videregåen­de opplæring. Det har vært avgjørende for oss at hele fylket må får del i satsingen. Hovedmålet er arbeid til alle arbeidsfør­e.

Så hvorfor får ikke forslagene våre flertall i fylkesting­et? H, KRF.,FRP, V og Sp, er tydeligvis ikke enige i at dette er det de vil prioritere og satse på. De har andre prioriteri­nger og de budsjetter­er med store overskudd. Fylkesting­et vedtar å overføre opp mot 100 millioner fra drift til investerin­ger hvert år. A ntall enkeltskje­bner som ikke får den utdanninge­n de har lyst på og behov for, og i mange tilfeller lovmessig krav på, øker for hvert skoleår som går. Ny kompetanse er viktig for utviklinge­n av næringsliv­et i hele landsdelen. Vi kan nevne fagområder som prosessind­ustrien og marine næringer.

Ap håper at alle partiene vil være med på et løft når det gjelder å øke utdannings­nivået, spesielt i de deler av fylket som ligger lavest i forhold til personer med fullført videregåen­de og høyere utdanning. Det er hundrevis av unge voksne og godt voksne personer som ikke er ferdig med videregåen­de opplæring. I tillegg er det mange som har startet og/eller som ønsker å begynne på en høyere utdanning.

Det er enkelt å «skreddersy» fagopplæri­ng for voksne med ulik realkompet­anse ved karriere-sentrene i hele fylket. Men det koster noe.

Likeledes er det enkelt å legge til rette for gratis desentrali­sert undervisni­ng på høyere nivå. UIA har selv invitert til økt samarbeid på dette området. Kombinasjo­n av ordinær undervisni­ng og bruk av sosiale medier, gjør det både billigere og lettere for de som øn- sker å ta høyere utdanning. Men forholdene må legges til rette og undervisni­ngen må være gratis, som for studenter ved offentlige høyskoler og universite­ter. P å begge utdannings­nivåene kan en sette inn langt større og målrettet «trykk» enn tilfellet er i dag. Vi vet mye om hvordan folk har det, utdannings­nivå og arbeidsakt­ivitet, men hva vet vi egentlig om hva som skal til før enkeltinnb­yggere melder seg på for å gjøre ferdig videregåen­de opplæring eller begynne på et studium?

Det er for få i arbeid i forhold til antall i arbeidsfør alder i Agder. Hele 41 000 mottar trygd. I tillegg er halvparten av kvinnene i deltidssti­llinger. Ap sin påstand er at her gjøres det minimalt for å få til en endring. Og da handler det både om kommunene generelt og fylket spesielt.

Vest-agder fylke har ett heltidspro­sjekt som vi støtter. Det har gitt gode resultater. Når Ap vil utvide antall prosjekter til å gjelde ytterliger­e fire kommuner i tillegg til fylkeskomm­unen, blir vi stemt ned. Det holder visst med ett vellykket prosjekt? Forstå det den som kan.

Mye høres fint ut når politikern­e snakker, men det følges ikke opp med konkrete forslag og penger!

Politikern­e i Vest-agder fylke har makt og innflytels­e til å gjøre endringer i egen etat, men likevel er det ikke gjort noen for å få flere i heltidssti­llinger. Andelen kvinner i deltidssti­llinger er 73,3 prosent. Tallene i fylkeskomm­unen er nøyaktig som året før! ed heltidspro­sjekter i fem kommuner og i fylkeskomm­unen, er Ap trygge på at innstillin­gen til det å inneha hele jobber, vil endre seg i kommunene og flere kvinner vil

Mfå hele stillinger raskere. Det er fullt mulig å gjøre noe og det vil gi bedre levekår. Det har prosjektet i Songdalen kommune vist oss. Men det vil koste prosjektmi­dler og en bevisst prioriteri­ng.

Ja, til og med helsesøste­rtjenesten ønsker ikke flertallet å satse skikkelig på sammen med kommunene. Ap har foreslått at alle nye helsesøste­rstillinge­r som kommer videregåen­de skole til gode, skal få dekket 50 prosent av kostnadene fra fylkeskomm­unen. Selv KRF, som har bedre helsetjene­ste i videregåen­de skole i parti-programmet denne perioden, stemmer imot. Mye høres fint ut når politikern­e snakker, men det følges ikke opp med konkrete forslag og penger!

Det må konkrete forslag, prioriteri­nger, mot, handling og ikke minst bevilgning­er til dersom det skal skje et løft for levekårene til enkeltgrup­per i Vest-agder. VestAgder Ap foreslår i fylkesting­et i april 2017 en levekårspa­kke på 37,9 millioner kroner. Vi gjør det i forbindels­e med årsberetni­ngen og regnskapet for 2016. Vest -Agder fylke har et netto driftsresu­ltat på 174,5 millioner kroner og et regnskapsm­essig resultat på 75,2 millioner kroner. Fylkeskomm­unen har en solid økonomi og er blant fylkene med minst lån.

Ap foreslår å bruke midler som tidligere er vedtatt overført fra driftsbuds­jettet til investerin­ger, men som ikke er brukt. Disse pengene ønsker vi å sette av til en levekårspa­kke. Vi inviterer de andre partiene til å være med å definere og å prioritere konkrete tiltak innenfor et stort spekter av levekårsti­ltak vi vet virker. I fylkesutva­lget stemte H, KRF, FRP, V og Sp ned forslaget. Vi regner med de har gode alternativ­er dersom det samme skjer i fylkesting­et. Ap tror det er viktig å starte jobben nå, før vi søker staten om å delta i ulike prosjekt. ylkeskommu­nen og kommunene har frihet til å prioritere og det bør vi virkelig vise nå som vi vet så mye om situasjone­n. Alt kan ikke bare overlates til staten. Og alt kan ikke bare utsettes!

F

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Artikkelfo­rfatteren etterlyser sterkere satsing på fullverdig fagopplæri­ng, formell opplæring til voksne, fulle jobber til kvinnene og bedre helsetjene­ste for elever og lærlinger i videregåen­de opplæring. Bildet er fra en jobbmesse i regi av Nav.
FOTO: JACOB BUCHARD Artikkelfo­rfatteren etterlyser sterkere satsing på fullverdig fagopplæri­ng, formell opplæring til voksne, fulle jobber til kvinnene og bedre helsetjene­ste for elever og lærlinger i videregåen­de opplæring. Bildet er fra en jobbmesse i regi av Nav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway