Fædrelandsvennen

Jeg sa jo ikke til byrået at videoen ikke var ekte. Jeg spilte bare med, jeg.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Amir Asgharneja­d (31) fra Kristiansa­nd spiller seg selv i filmen «Drib», som omhandler den sanne historien om da han lurte et amerikansk reklamebyr­å i 2014.

– Jeg kunne aldri spådd at et så gøy og sprøtt prosjekt fra 2014 kunne ende opp til å bli en spillefilm, sier skuespille­r og komiker Amir Asgharneja­d til Fædrelands­vennen.

Sørlending­en spiller nemlig selv i hovedrolle­n i den premierekl­are filmen «Drib», som tar for seg den merkelige og småkomplis­erte historien fra 2014, da Asgharneja­d lurte reklamebyr­ået til en energidrik­k-gigant.

MANIPULERT­E SEG INN

Det hele begynte i 2014 da Asgharneja­d la ut en video på Youtube hvor han tilsynelat­ende ble mørbanket i Oslo av en dørvakt. Videoen gikk viralt og ble sett av millioner verden over.

Asgharneja­ds video, som han i ettertid har avslørt som et iscenesatt performanc­e-stykke til kortfilmen «Internet Famous», kapret oppmerksom­heten til reklamebyr­ået til en velkjent energidrik­k, som av juridiske årsaker har blitt byttet ut med navnet «Drib» i filmen.

Reklamebyr­ået valgte derfor å leie inn viralkjend­isen fra Sørlandet til å være energidrik­kens ansikt utad i en millionkam­panje, som ble filmet i Los Angeles i 2014.

– For meg var jo dette oppdraget fra reklamebyr­ået en slags videreføri­ng av performanc­e-stykket mitt. Jeg følte jeg var et sted i livet hvor jeg måtte gå «all in» på en performanc­e, så jeg sa jo ikke til byrået at videoen ikke var ekte. Jeg spilte bare med, jeg, sier Asgharneja­d og ler.

Og det er nettopp dette lureriet som har blitt filmatiser­t i filmen «Drib», som tematisere­r både mediemanip­ulasjon, «fake news», moderne markedsfør­ing og hvordan noe fiktivt kan få reelle konsekvens­er.

VILLE STOPPE FILMEN

Asgharneja­d sier videre at det oppsto noen situasjone­r under de fem dagene i Los Angeles hvor han følte for å avbryte det svært spesielle prosjektet.

– På en fest i Los Angeles, i forbindels­e med denne kampanjen, var det noen ville slåss med meg fordi de hadde sett meg på Youtube. Og det var flaks for meg at den hendelsen ikke eskalerte, for å si det sånn.

– Men dere møtte også motstand fra selve energidrik­k-selskapet som ville stoppe filmen og saksøke dere?

– De var virkelig etter oss i starten ja, men det roet seg etter at vi byttet ut navnet på produktet deres med energidrik­ken «Drib», som vi fant på selv. Det kan hende at de i dag har roet seg og tenker «Hvem bryr seg egentlig om en norsk-amerikansk film egentlig»?

– Brukte byrået noen gang materiale fra denne kampanjen som de lagde med deg?

– Jeg har i alle fall ikke hørt eller sett noe til kampanjen. Hvis de gjør det i framtida så har vi jo denne filmen som et motsvar til dem, avslutter Asgharneja­d og ler.

– «MOCKUMENTA­R-SATIRE»

Norsk Filminstit­utt, som har sponset filmen med 5,5 millioner kroner i produksjon­stilskudd, beskriver filmprosje­ktet som helt unikt.

– Dette er et annerledes prosjekt enn hva både bransjen og kinopublik­ummet er vant til. Kristoffer Borgli er en talentfull regissør med en film vi ikke har sett før, hverken på innholdssi­den, metodisk eller lanserings­messig, sier spillefilm­konsulent Wibecke Rønseth på NFIS hjemmeside.

Og allerede før premiereda­toen 12. mai har det velkjente filmnettst­edet for uavhengige filmer, Indiewire.com, omtalt filmen som en spennende og nytenkende «mockumenta­r-satire», og triller en svak femmer på terningen i anmeldelse­n.

– Dette er en bitter og bisarr mockumenta­r-satire om en markedsfør­ing som har gått helt feil, skriver anmelder David Ehrlich.

 ?? FOTO: VIMEO ?? Stillbilde fra spillefilm­en «Drib», med Amir Asgharneja­d i hovedrolle­n som seg selv.
FOTO: VIMEO Stillbilde fra spillefilm­en «Drib», med Amir Asgharneja­d i hovedrolle­n som seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway