Fædrelandsvennen

Skal kjøpe klassiske instrument­er for 10 millioner kroner

- EVA MYKLEBUST

Sparebanke­n Sør har opprettet et eget instrument­fond for klassisk musikk.

– Sørlandets beste strykere fortjener de beste instrument­ene, sier Stein A. Hannevik, styreleder i nyopprette­de Stiftelsen Sparebanke­n Sør instrument­fond.

Stiftelsen har satt av ti millioner kroner til innkjøp for å bygge opp en samling av kvalitetsi­nstrumente­r fra de store instrument­makere på 1700-1800 tallet. Instrument­ene har en helt unik klang som blir rikere for hvert år som går. Slike instrument­er vil løfte ethvert orkester og vil framover bli lånt ut til musikere i Kristiansa­nd symfoniork­ester og til spesielt talentfull­e musikere i landsdelen.

De beste strykeinst­rumentene kan koste flere millioner kroner, og innkjøp av slike instrument­er er ofte ikke mulig å finansiere for orkestre og musikere, skriver Sparebanke­n Sør og Kilden i en pressemeld­ing.

Dette setter Kso-direktør Stefan Sköld stor pris på:

– Dette handler om at stiftelsen kan kjøpe veldig gode instrument­er og låne dem ut til en konsert- mester. Det vil bli klanggjeld­ende for hele konserten. Instrument­ene knyttes til en posisjon og ikke en person, og kan lånes ut til hele det klassiske miljøet i Agder, fra KSO til UIA og talenter i kulturskol­en. Det betyr utrolig mye. Det blir kanskje ikke så veldig mange instrument­er, men det blir gamle og fine instrument­er.

Formålet med ordningen er å øke interessen for klassisk musikk på Sørlandet, og bidra til å oppmuntre ungdom til å satse på en musikalsk karriere.

 ?? ARKIVFOTO: ERLING S. HÆGELAND ?? Talentfull­e, unge musikere kan få verdifulle instrument­er mellom hendene fra et nytt instrument­fond. Her Anne Camilla Furre Thommesen på bratsj ved en tidligere anledning.
ARKIVFOTO: ERLING S. HÆGELAND Talentfull­e, unge musikere kan få verdifulle instrument­er mellom hendene fra et nytt instrument­fond. Her Anne Camilla Furre Thommesen på bratsj ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway