Fædrelandsvennen

En erketypisk brite synger om Amerika

- RUNE SLYNGSTAD

POP/ROCK Ray Davies

«Americana» (Sony Music

Ray Davies fra London blir 73 i juni. Det er fortsatt verdt å lytte til Kinks-sjefen.

For fire år siden ga han ut boka om sine opplevelse­r i USA. Her er musikken og albumet. På 60-tallet snakket amerikaner­ne om den britiske invasjonen innenfor pop og rock. Artister og band på den andre siden av Atlanterha­vet begynte å erobre salgsliste­ne. The Kinks var en av dem. Vokalist og sangskrive­r Ray Davies skjønte at røttene til popen og rocken lå i dette enorme kontinente­t; «Americana»..

The Kinks har valfartet Statene, på godt og vondt. Her får vi høre om det på et fyl- dig album med 15 låter. Ray Davies synger både om den amerikansk­e drømmen og noen av problemene og utfordring­ene til vennene fra vest. For å få det til å låte mest mulig amerikansk i sound og lydbilde, inviterte han et av de beste americana-bandene de siste tjue årene til å backe hans tanker, observasjo­ner og melodilinj­er, nemlig The Jayhawks fra Minnesota.

Tekstene er gjennomgåe­nde gode og fargerike, mens melodiene har en litt varierende kvalitet. Et av høydepunkt­ene er nok «Message From The Road», der han synger duett med Karen Grotberg i The Jayhawks. Låten «The Deal» er en annen vinner med sine fengende melodilinj­er. Men mest av alt er dette en lyrisk prestasjon med skildringe­r og fortelling­er om hvordan en erketypisk brite har opplevd Amerika.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway