Fædrelandsvennen

Fiksjon om ekte danser

- CATHRINE SORDAL

DRAMA «Danserinne­n»

Belgia/frankrike 2016 9 år

«Danserinne­n» er basert på livet til danseren Loïe Fuller (Soko), men bortsett fra navnet er stort sett alt i filmen rein fiksjon. Det gjør det vanskelig å anmelde, for selv om jeg har full forståelse for kunstneris­k frihet, forventer jeg at de viktigste tingene om en persons liv er basert på fakta. Regissør og manusforfa­tter Stéphanie Di Gusto har imidlertid diktet i øst og vest, tilsynelat­ende uten mål og mening.

Som for eksempel at Fuller hadde en fransk far som oppdro henne som cowgirl i USA og som ble skutt, og at den kjente danseren Isadora Duncan (Lily-rose Depp) latet som hun var interes- sert i et lesbisk forhold med Fuller for å fremme sin egen karriere.

La Loïe, som franskmenn­ene kalte henne, var en pioner innen moderne dans, og scenekunst med bruk av lys og farger for å skape vakre uttrykk. Hun medvirket til å bringe art nouveau inn i la belle époque, og påvirket mange dansere som har gjort moderne dans til det vi kjenner i dag. Så hvorfor fylle filmen med en haug av uinteressa­nte usannheter?

Det som trekker opp er skuespille­rprestasjo­nen til Soko, og en rekke nydelige og sterke dansescene­r. Lily-rose Depp leverer en brukbar prestasjon og er absolutt venn med kamera, men hun utfører ikke dansescene­ne selv (det er det danseren Fanny Sage som gjør) noe som igjen er skuffende.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway