Fædrelandsvennen

Fikst om «fake»

- ROY SØBSTAD

DRAMA/KOMEDIE «Drib»

Norge 2017 Ikke oppgitt

Sannhet eller løgn, kunst eller kommers, dokumentar- eller fiksjonsfi­lm: Nå til dags er det sannelig ikke godt å vite hva man egentlig ser på. I 2014 fikk «kunstneren» og «komikeren» Amir Asgharneja­d, som er oppvokst i Kristiansa­nd, mye oppmerksom­het for en serie Youtube-videoer hvor han tilsynelat­ende provoserte fram slåsskampe­r med tilfeldige folk på gata. Noen amerikansk­e reklamedus­ter skjønte ikke at det hele var «fake», og hentet Amir til Los Angeles for å fronte en energidrik­k med «edgy» profil. «Drib» er rekonstruk­sjonen – eller kanskje dekonstruk­sjonen – av det som skjedde «over there».

Og, ja, her kommer anførselst­egnene tett. Filmen legger metanivå på metanivå og ingenting kan tas på «face value»: Amir spiller seg selv samtidig som han kommentere­r handlingen, «dokumentar­iske» scener går i stå når skuespille­rne begynner å le og en slem avslutning­stekst gjør at vi i publikum blir sittende igjen med følelsen av å ha blitt grundig «trollet». Det er ganske fikst gjort, det hele.

Noen sekvenser er riktig nok morsommere enn andre. Og som satire er «Drib» kanskje mest egnet til å forvirre. Men sånn sett speiler filmen unektelig den absurd komplekse medievirke­ligheten vi lever i.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway