Fædrelandsvennen

Ruspasient dømt for vold mot seks ansatte

- ERLEND OLSBU

Ansatte fryktet for livet da 31-åringen gikk amok med slag, spark og bitt.

Onsdag 16. november i fjor ble politiet varslet om at en pasient hadde gått berserk ved en rusklinikk på Bjorbekk i Arendal.

31-åringen er nå dømt til fengsel i ett år og fem måneder. Han må også betale 40.000 kroner i erstatning til hver av de seks personene han angrep.

Hendelsen fant sted en drøy uke etter at 31-åringen frivillig la seg inn på rusklinikk­en.

DRATT ETTER HÅRET

Ifølge de ansatte eksplodert­e 31-åringen helt uten forvarsel da de vekket ham ved 12-tiden den 16. november.

Mannen tok først tak i en kvinnelig sykepleier, bet henne i hodet og slo henne mens hun lå nede. En mannlig lege ble også slått.

31-åringen tok deretter tak i en kvinnelig vernepleie­r og dunket hodet hennes flere ganger i veggen og bet henne i hodet. En annen kvinnelig vernepleie­r ble slått bevisstløs og deretter dratt etter hestehalen. Mannen gikk også løs på en mannlig sykepleier og en enhetslede­r før politiet kom til stedet.

GLEFSET OG KNURRET

De ansatte har forklart at 31-åringen framsto «som et monster», med vidåpne svarte øyne, hårtjafs i munnen, brølende og skrikende. Da politiet kom til stedet skal 31-åringen ha glefset og knurret etter en kvinnelig politibetj­ent. På legevakten kort tid seinere var han imidlertid rolig og kunne redegjøre for deler av hendelsesf­orløpet.

Mannen husket at han hadde utsatt flere personer for vold. Han forklarte at han i to døgn etter pågripelse­n trodde at han hadde drept to personer og var svært fortvilet over dette.

– EN ABSTINENSR­EAKSJON

Alle seks ansatte har ifølge dommen fått psykiske reaksjoner i ettertid. At ofrene er helseperso­nell med særlig behov for beskyttels­e har blitt vurdert som en skjerpende omstendigh­et av retten.

31-åringen, som er domfelt 13 ganger tidligere, skal ikke ha vært ruset da han gikk amok. Mannen har blitt vurdert av en sakkyndig psykiater og psykolog, som kom fram til at han er strafferet­tslig tilregneli­g. Retten har kommet fram til at 31-åringens bevisst- hetsforsty­rrelse var en abstinensr­eaksjon etter langvarig rusmisbruk, noe som har fått betydning i formildend­e retning.

Straffen på fengsel i ett år og fem måneder er fire måneder mildere enn aktors påstand. Det er ikke kjent om noen av partene vil anke saken.

 ?? FOTO: ERNEST BOSWARVA ?? Tre menn og tre kvinner ble skadet da 31-åringen gikk amok.
FOTO: ERNEST BOSWARVA Tre menn og tre kvinner ble skadet da 31-åringen gikk amok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway