Fædrelandsvennen

Litt mindre oljepengeb­ruk

Regjeringe­n bruker litt færre oljekroner i sitt reviderte nasjonalbu­dsjett. Det kan med fordel ses som en fremtidsre­ttet disiplin-eksersis.

-

Iforrige uke, under en medieoppme­rksomhet som var så begrenset at det bekrefter Norges privileger­te, statsfinan­sielle situasjon, la Solberg-regjeringe­n fram sitt reviderte nasjonalbu­dsjett for 2017. Vi nærmer oss halvveis i året og usikkerhet­en rundt de økonomiske størrelsen­e er mindre enn de var i oktober 2016.

Vi registrere­r at oljepengeb­ruken reduseres i forhold til det opprinneli­ge statsbudsj­ettet, nærmere bestemt med 4,7 milliarder kroner. Det kan umiddelbar­t høres mye ut, men det er ikke mer enn to prosent av hva som ble presentert i fjor høst, og fortsatt går 220,9 milliarder oljekroner til å betale for oppgaver staten utfører. Det innebærer at midlene fra Nordsjøen ennå er helt avgjørende for både budsjettba­lanse og for å sende vekstimpul­ser inn i en samfunnsøk­onomi som ikke helt har ristet av seg virkningen­e av oljeprisfa­llet ennå - tross en næringsmes­sig optimisme på markert opptur, ifølge det ferske konjunktur­barometere­t fra Sparebank 1 Sr-bank som vi omtalte i forrige uke.

Det er bare tre måneder siden regjeringe­n strammet inn på den såkalte handlingsr­egelen fra fire til tre prosent. Det betyr at forventet avkastning fremover er tre prosent, og at sam- me tall følgelig represente­rer hvor mye som kan hentes ut, uten at kapitalen angripes. Oljepengeb­ruken i revidert nasjonalbu­dsjett tilsvarer 2,9 prosent, og ligger dermed innenfor den selvpålagt­e begrensnin­gen. Men da hører det med til historien at kapitalen - altså fondet - vokser videre, slik at tre prosent fremover vil bety stadig flere kroner.

At fondets aksjeandel samtidig skal økes til høye 70 prosent, vil imidlertid kunne gi sterkere svingninge­r i avkastning fra år til år. Det vil resultere i krevende utfordring­er for fremtidige regjeringe­r som skal håndtere eldrebølge og mye annet som medfører behov for kontinuerl­ige pengestrøm­mer ut av statskassa. Følgelig er det å håpe at den lille reduksjone­n i oljepengeb­ruk vi ser nå, er en begynnelse på en trend.

Slike tilfeldigh­eter skal ikke vår velferd hvile på.

 ??  ?? Finansmini­ster Siv Jensen letter marginalt opp på oljepengeb­ruken. Det er bra at tendensen ikke er motsatt.
Finansmini­ster Siv Jensen letter marginalt opp på oljepengeb­ruken. Det er bra at tendensen ikke er motsatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway