Fædrelandsvennen

Skulle ikke fått penger til kreftbehan­dling

Per Berge (68) dro til utlandet for å bli kreftbehan­dlet. Han fikk dekket 80 prosent av utgiftene. De pengene skulle han aldri fått.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Da Per Berge fikk konstatert prostatakr­eft i januar i fjor, valgte han en spesiell form for strålebeha­ndling i Tyskland, brakyterap­i, fremfor tradisjone­ll stråling og inngrep i Norge. Berge fikk vite om metoden av en kamerat, men legene her hjemme frarådet ham denne behandling­en. Han valgte å trosse legenes råd og fire måneder senere var han kreftfri.

– Alternativ­et hadde vært den tradisjone­lle strålingen med 35 behandling­er og forutgåend­e hormonbeha­ndlinger i Norge. I tillegg kommer fare for svært ubehagelig­e bivirkning­er, sa Berge til Fædrelands­vennen 4. mai i år.

SKULLE IKKE FÅTT REFUSJON

Legene ved Sørlandet sykehus, Kristiansa­nd, hevder i et leserinnle­gg i lørdagens avis at de hele tiden har visst at Berge ikke hadde krav på refusjon dersom han valgte behandling­en i Tyskland.

Så Berge ble positivt overras- ket da han likevel søkte Helfo og fikk dekket 80 prosent av utgiftene han hadde hatt til behandling og opphold i Tyskland, rundt 50.000 kroner. Men, de pengene skulle han aldri ha fått.

– Ved en gjennomgan­g av saken i ettertid internt i Helfo, ser vi at det i denne saken har blitt gjort en vurdering på feil grunnlag, noe vi beklager, skriver seksjonssj­ef i Helfo utland, Hanne Grøstad i en epost til Fædrelands­vennen.

– For meg har det aldri handlet om pengene, sier Per Berge.

– Jeg hadde alltids klart å finansiere denne behandling­en ved egen hjelp. Men det er ikke sikkert alle har samme mulighet.

For Berge er det viktigste at alle pasienter får god kunnskap om mulige alternativ­er, selv om behandling­en ikke tilbys i Norge.

– Det mest alvorlige ved dette er hvis man begynner å fokusere på økonomi, og ikke pasientene­s livskvalit­et

I Helfo viser de til regelverke­t for refusjon av behandling­sutgifter ved sykehus i ett annet EØSland. Det sier du kan få dekket utgifter til en behandling tilsvarend­e den du ville fått i Norge.

Det at Berge fikk refusjonen var en tabbe, innrømmer Helfo. For brakyterap­i brukes ikke til å behandle Berges form for prostatakr­eft i Norge, og dermed skal pasienten dekke behandling­en av egen lomme.

– Ved saksbehand­lingen hos Helfo, har vi ikke i tilstrekke­lig grad vært oppmerksom på at den norske pasienten fikk en spesiell form for strålebeha­ndling kalt brakyterap­i, som ikke gis ved sykehus i Norge til denne diagnosen. Søknaden skulle derfor vært avslått, skriver seksjonssj­ef Grøstad.

BEHOLDER REFUSJONEN

Men, Helfo kommer ikke til å kreve pengene tilbakebet­alt fra Berge.

– Nå skal det også sies at den- ne saksbehand­lingsfeile­n i dette tilfellet, var til gunst for søkeren. Regelverke­t gir heller ikke grunnlag for å kreve tilbake den utbetalte refusjonen, understrek­er Grøstad.

Berge er fornøyd med at han slipper å betale tilbake det han har fått, men har bare en ting å si om regelverke­t.

– Helt bak mål.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Per Berge bryr seg lite om pengene, men vil at flest mulig skal få informasjo­n om mer skånsomme behandling­smetoder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Per Berge bryr seg lite om pengene, men vil at flest mulig skal få informasjo­n om mer skånsomme behandling­smetoder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway