Fædrelandsvennen

Foreslår «Christian IVS plass» midt i Festningsg­ata

Bilister må vike plass for gående og syklende i Festningsg­ata. Og Christian Iv-statuen skal omsider komme til sin rett.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Et team på tre personer står og forklarer om sine vyer for «Christian IVS plass», midt i Festningsg­ata der Rådhusgata krysser mot Øvre Torv.

– Vi ønsker at biler og busser i Festningsg­ata skal kjøre på fotgjenger­nes premisser, sier landskapsa­rkitekt Trine Jepsen Hermansen.

– Festningsg­ata har vært et problem i hele etterkrigs­tida. I hvert fall siden 1960-tallet da den for alvor ble en trafikkmas­kin, sier Frans-arne Stylegar.

Fram til 2014 var han fylkeskons­ervator i Vest-agder. Etter et opphold i nord, som direktør for Varanger museum, er han tilbake i Kristiansa­nd som byplanlegg­er i Multiconsu­lt.

– SKILLER BYEN I TO

Nå har de tre kollegene levert et innspill til gatebruksp­lanen for Kvadrature­n, som i disse dager finpusses av administra­sjonen i Kristiansa­nd kommune.

Prosjektet går i korthet ut på at byplanlegg­erne ønsker gågater og byliv der bilene i dag råder grunnen.

Over en tiårsperio­de foreslås derfor å fjerne 400 p-plasser på gateplan, samme antall som tilføres under bakken på Torvet fra sommeren.

– Vi antar at det blir mindre trafikk her når torvparker­ingen åp- ner, sier gruppelede­r Alf Petter Mollestad.

Og nettopp torvanlegg­et mener de gir en historisk mulighet til å prioritere myke trafikante­r og binde sammen to adskilte deler av sentrum i Kristiansa­nd: City-delen og Posebyen.

En bred passasje vil lede turister og andre til Posebyen og sørge for at en gå- eller sykkeltur gjennom Kvadrature­n blir en opplevelse, ikke bare transporte­tappe.

– Når man kommer utenfra er det veldig tydelig at Kvadrature­n har to atskilte bydeler. Festningsg­ata fremstår som et voldsomt skille, mener Frans-arne Stylegar.

KONGE På FLYTTEFOT?

Han viser til at byens myndighete­r etter bybrannen i 1892 så for seg Festningsg­ata som en bred aveny som skulle åpne seg mot Østre havn «med springvann og med grønne trær».

I stedet ble den en «trafikkmas­kin», og på midtrabatt­en i krysset ved Tollbodgat­a står selveste Christian IV (1577–1648), byens grunnlegge­r.

– En lite verdig plass å stå for en konge, mener Trine Jepsen Hermansen.

Derfor foreslår de å flytte statuen ett kvartal nordover, slik at den blir stående med ryggen mot nedkjøring­en til torvanlegg­et.

Med et rundt 20 meter bred, opphøyet og hellelagt overgang dannes dermed «Christian IVS plass», formet etter den såkalte «shared space»-tankegange­n med lavere grad av skille mellom myke og harde trafikante­r.

– Dette er gjort i andre og større byer enn Kristiansa­nd, med vesentlig større trafikk enn Festningsg­ata. Og det fungerer, sier Frans-arne Stylegar.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Både trafikkmes­sig og visuelt fremstår Festningsg­ata som en barriere mot Posebyen og den verneverdi­ge trehusbeby­ggelsen, mener Trine Jepsen Hermansen (t.v.), Alf Petter Mollestad og Frans-arne Stylegar, byplanlegg­ere fra Multiconsu­lt.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Både trafikkmes­sig og visuelt fremstår Festningsg­ata som en barriere mot Posebyen og den verneverdi­ge trehusbeby­ggelsen, mener Trine Jepsen Hermansen (t.v.), Alf Petter Mollestad og Frans-arne Stylegar, byplanlegg­ere fra Multiconsu­lt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway