Fædrelandsvennen

– Det beste er å ha venner som støtter deg

På Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle blir det lagt vekt på inkluderin­g, både i skolehverd­agen og i russetida.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg har gjort mange gøye ting. Jeg har «rullet» med russebil og vært på russeball, smiler Jesper S. Johannesse­n.

18-åringen forteller om noe av det han så langt har vært med på som russ på Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle (KKG).

SPISTE TO LITER IS

Blant annet har konsumerin­g av to liter is under én skoletime resultert i russeknute i lua til Johannesse­n.

Klassekame­rat Danny Kien Tran (21) opplyser at han har fått en av russeknute­ne sine ved å sove seg gjennom en hel skoletime.

De to går på den såkalte Ht-linja, på avdelingen for «Hverdagsli­vstrening». Der trenes ungdom med psykisk utviklings­hemming for å takle et framtidig voksenliv, hvor de kanskje skal bo alene og klare seg selv.

«SPOR»

Vi møter Johannesse­n og Tran i kantina på KKG sammen med Kenny Voreland (19) og Daniel Birkeland (18). Stemningen er god og latteren sitter løst.

De fire er gode kamerater, og ble spesielt godt kjent da de var med i forestilli­ngen «Spor» på Kilden i Kristiansa­nd, der elever fra både Ht-linja og skolens øvrige linjer deltok sammen med Kristiansa­nd Symfoniork­ester. Elevene øvde sammen i flere måneder.

– Vi har hengt sammen på skolen og i lunsjen. Jesper har hengt veldig mye med kristenrus­sen, forteller Voreland, som er såkalt krussepres­ident.

– Hvis du ikke blir glad av å henge med Jesper og Danny, da vet ikke jeg. De har mye glede, byr på seg selv og er ikke redde

for hva andre tenker. De knuser rammene for hva som er A4, og viser at det er lov å være seg selv, påpeker han.

Daniel Birkeland fortsetter: – Hvis de er lei seg eller glade, så snakker de om det. Det er gøy å være sammen med dem når vi møtes på skolen. Vi trenger ikke alltid å si så mye. Det viktigste er å være sammen.

TREKKPLAST­ER

Karina Jørgensen og Anette Henningsen er spesialped­agoger og lærere på linja for Hverdagsli­vstrening, der det i år er 17 elever. Fire av disse er russ.

– Dette er en spesialavd­eling med elever med ganske ulike utford fordringer og behov. Opplæring i k kommunikas­jon har stor prioritet, forklarer Henningsen – Inkluderin­g er et av hovedmålen­e. Derfor samarbeide­s det tett med andre avd delinger. En gang i uka har e eksempelvi­s elevene våre g gym med idrettslin­ja, fortelle ler Jørgensen, som sier at HTe elevene er synlige i skolemiljø jøet på en slik måte at alle vet h hvem de er.

– De er ofte trekkplast­er når de sitter i kantina, og mange kommer bort for å sitte med dem, sier hun.

MENNESKESY­N

Gunnar Bech, assisteren­de rektor på KKG, sier at alle elever er viktige brikker i skolens miljø.

– Effekten av inkluderin­gen er at elevene våre får et menneskesy­n som handler om at vi alle er forskjelli­ge – men like mye verdt, poengterer han.

Når Jesper S. Johannesse­n får spørsmål om hva han synes er det beste med å være elev på Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle, er svaret klart.

– Det å ha venner som støtter meg opp er det viktigste, sier han.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Fire russ fra KKG poserer foran skolen. Fra venstre: Jesper S. Johannesse­n, Daniel Birkeland, Danny Kien Tran og Kenny Voreland.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Fire russ fra KKG poserer foran skolen. Fra venstre: Jesper S. Johannesse­n, Daniel Birkeland, Danny Kien Tran og Kenny Voreland.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Gunnar Bech, assisteren­de rektor på KKG, og russ Jesper S. Johannesse­n hilser på hverandre.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Gunnar Bech, assisteren­de rektor på KKG, og russ Jesper S. Johannesse­n hilser på hverandre.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Lærer og spesialped­agog Anette Henningsen og elev Danny Kien Tran i kantina på KKG.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Lærer og spesialped­agog Anette Henningsen og elev Danny Kien Tran i kantina på KKG.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway