Fædrelandsvennen

Ap-profiler ut mot LOS Israels-boikott

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen (Ap) er sterkt kritisk til LOS vedtak om en full boikott av Israel. Hun får full støtte av partikolle­ga Terje Næss.

– Jeg er veldig kritisk til en generell boikott som virkemidde­l i konflikten mellom Israel og Palestina. Det provoserer i en konflikt, og det er vi ikke tjent med. Jeg er veldig glad for at Arbeiderpa­rtiet og den sittende regjeringe­n ikke er på dette sporet, sier Kari Henriksen (Ap) som sitter på Stortinget for Vest-agder og som selv har flere års fartstid i fagbevegel­sen.

Fredag vedtok LOS kongress en uttalelse om Palestina der det står at blokaden av Gaza må oppheves, palestinsk­e flyktninge­r må få vende tilbake og muren må rives.

– Siden dialog og resolusjon­er har hatt liten effekt må det heretter arbeides for en internasjo­nal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel for å nå disse målene, står det i vedtaket.

STEMTE FOR

På LOS kongress stemte blant andre Kenneth Mørk fra Kristiansa­nd for boikott. Han sitter i bystyret i Kristiansa­nd og leder Handel og Kontor i Kristiansa­nd og Mandal.

– Vedtaket om boikott av Israel er et uttrykk for Israels manglende interesse av dialog, og at resolusjon­er har liten effekt. Det ville vært unaturlig for LO å ikke vedta en form for reaksjon på Israels overgrep mot Palestina, skriver han i en melding til Fædrelands­vennen.

Han er enig i at forslaget kan føre til at det blir vanskelige­re for LO å jobbe med konflikten. Men han mener det likevel er verdt å støtte en boikott.

FORTSATT DIALOG

Kari Henriksen tror ikke boikott vil bidra til noen løsning og får støtte av Terje Næss, som nå sitter i bystyret og leder kulturutva­lget. Han er også tidligere leder i Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti.

Næss mener at en boikott avskjærer LO fra enhver mulighet til å påvirke. Han har fortsatt tro på diplomati og dialog og tror ikke dette sporet er dødt.

– Med en boikott avskjærer man seg fra enhver mulighet til å påvirke. Den politiske situasjone­n kan endre seg og plutselig står man uten mulighet til å kunne bidra, sier Næss.

Han viser til at det i forkant av Oslo-avtalen var kontakt mellom norsk, israelsk og palestinsk fagbevegel­se

– Jeg skal ikke overdrive hvilken rolle det hadde, men hadde vi hatt et boikottved­tak den gang, hadde vi sannsynlig­vis ikke fått noen Oslo-avtale.

VANSKELIGE FORHOLD

Noe av bakgrunnen for at LO har engasjert seg så sterkt i konflikten, er at de mener palestinsk­e arbeidere som jobber i Israel lever under helt uverdige forhold.

– Det er enkelte som må opp to på natta for å komme på jobb og som opplever et trakassere­nde regime når de skal passere grensen. Så jeg skjønner at fagbevegel­sen der nede ønsker kraftfulle virkemidle­r. Men jeg tror likevel ikke at det er dette som vil bidra til å endre situasjone­n mellom Israel og Palestina, sier Kari Henriksen.

I den aktuelle konflikten mener hun man heller må satse på nye former for dialog mellom partene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LOS kongress vedtok fredag å jobbe for en boikott av Israel.
FOTO: NTB SCANPIX LOS kongress vedtok fredag å jobbe for en boikott av Israel.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kari Henriksen (Ap).
FOTO: NTB SCANPIX Kari Henriksen (Ap).
 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Terje Næss (Ap).
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Terje Næss (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway