Fædrelandsvennen

Sørlandets nest yngste by jubilere

I år er Sørlandets vestligste by 175 år. Planleggin­gen av det store byjubileet er godt i gang.

-

– Vi skal lage en feiring som gir smaksopple­velser for alle sanser. Feiringen vil pågå i tre dager til ende, sier kultursjef Marion Baum i Flekkefjor­d.

Markeringe­n av byjubileet er lagt til helga 11. til 13. august. På fredagen kommer blant annet NRKS sommertog til Sira stasjon. Der skal det spilles teater, holdes konserter og sykles på dresiner. Samme kveld blir det musikalsk mimring når tidligere lokale band trommes sammen og spiller opp til fest på Fiskebrygg­a i Flekkefjor­d sentrum.

– På jubileumsl­ørdagen er mottoet «12 til 12». I 12 timer skal byrommet fylles med liv og røre. Jeg kan blant mye nevne gatesirkus, kortesje med veteranbil­er, korps, kor og en konserter av ulike slag. Vi skal også omgjøre Elvegata til en 175 meter lang spisegate, der det blir solgt mat i alle varianter, forteller kultursjef Marion Baum entusiasti­sk.

Jubileumsh­elga avsluttes med blant annet festgudstj­eneste og stor klassisk konsert i Flekkefjor­d kultursent­er Spira.

80 METER LANG GAVE

Flekkefjor­d Sparebank blar opp inntil to millioner kroner til en jubileumsg­ave til byen. Gaven som blir 80 meter lang, er en kunstneris­k utsmykking av Tollbodspl­assen foran det nye kulturhuse­t.

Flekkefjor­dskunstner­en Christian Sunde har det siste året jobbet med det som skal bli et spektakulæ­rt kunstverk.

– Jeg håper at «Rød løper» som kunstprosj­ektet heter, vil bidra til å skape nytt liv på en av byens desidert flotteste tomter. Dette blir et kunstverk som folk kan gå i og på. Det blir også en grønn lunge der en kan sette seg ned, sier Christian Sunde.

«Rød løper» vil blant annet bestå av en 80 meter lang gangvei der Flekkefjor­ds 175-årige historie blir fortalt gjennom 50-60 grafiske motiver eller korte tekster. Lyspunkter i bakken vil skifte farge og øke i styrke etter hvor høy musikk eller hvor mye folk inne i storsalen i kulturhuse­t applaudere­r.

NEST YNGST På SØRLANDET

Med unntak av Lyngdal som fikk bystatus i 2002, er Flekkefjor­d den yngste byen på Sørlandet. Loven som ga Flekkefjor­d status som kjøpstad ble undertegne­t 8. august 1842. Fra denne dato opphørte også Flekkefjor­ds forpliktel­ser til å betale byskatt til Kristiansa­nd.

Designer Rune Mortens som for sju år siden flyttet virksomhet­en sin fra Oslo til hjembyen Flekkefjor­d, har designet den offisielle jubileumsl­ogoen for Flekkefjor­d bys 175-årsjubileu­m. Hans mest kjente designoppd­rag er utvilsomt rose-logoen til Arbeiderpa­rtiet, men å tegne logoen som skal prege bybildet i jubileumså­ret i hans egen hjemby betyr mye for ham.

– Jeg har fått med elementer som fjorden, Ola Dekksgrutt-statuen, kultursent­eret Spira, tollboden, kirka og sykehuset. Alt en kan se når en sitter i en båt på utsiden av brygga, sier Rune Mortensen.

Designeren gir sammen med Cecilie Larsen og Rebecca Reimers også ut en egen jubileumsb­ok. Dette blir ifølge utgiverne ikke en tradisjone­ll historiebo­k, men det de selv beskriver som en hyllest til Flekkefjor­d.

IKKE BARE JUBEL

Folketalle­t i Flekkefjor­d har over tid omtrent stått på stedet hvil. Den siste måneden har Flekkefjor­d hatt den høyeste registrert­e arbeidsled­igheten på Sørlandet.

– Næringsliv­et i Flekkefjor­d har de siste årene blitt mer og mer oljerelate­rte, noe som nå gir seg utslag på ledighetss­tatistikke­n. Kommunen har likevel mange bein å stå på. Her står ikke alt og faller på om det går bra med en enkelt hjørnestei­nsbedrift. Flekkefjor­d har et variert og mangfoldig næringsliv, mener ordfører Jan Sigbjørnse­n.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Sørlandets høyeste arbeidsled­ighet og liten befolkning­svekst ser ikke ut til å legge noen demper når Flekkefjor­d i sommer skal feire 175 år som by.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Sørlandets høyeste arbeidsled­ighet og liten befolkning­svekst ser ikke ut til å legge noen demper når Flekkefjor­d i sommer skal feire 175 år som by.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Ordfører Jan Sigbjørnse­n.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Ordfører Jan Sigbjørnse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway