Fædrelandsvennen

Krever at lydkrav blir opphevet

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Justøyfami­liens Bibelcampi­ng øyner nytt håp etter uttalelser fra helseminis­ter Bent Høie (H). Motparten i støystride­n er ikke urolig.

– Jeg synes det er bra at helseminis­teren sier at regelverke­t ikke er ment for å stoppe virksomhet som dette. Jeg opplever svaret fra Høie som en støtte til det vi har sagt, sier Hanne Risvold i Justøyfami­liens Bibelcampi­ng.

Striden rundt lyden fra de kristne teltmøtene på Justøy har rast i flere år. I fjor kom Fylkesmann­en frem til at omfanget av møter og konserter var så omfattende at det kunne være helseskade­lig for hyttenaboe­ne. Det ble derfor vedtatt begrensing­er på bruken av lydanlegg.

– Vi får lov til å ha konserter seks ganger i løpet av fem uker. Det er ingen som kan drive en bibelcampi­ng med slike begrensnin­ger, sier Risvold.

Vedtaket innebærer at bibelcampi­ngen kan bruke lydanlegg 20 ganger i løpet av sommeren. Seks av disse kan være ordinære konserter. Fredager og lørdager er det totalforbu­dt. Ifølge programmet er det i år lagt opp til arrangemen­ter fra 27. juni til 28. juli.

I begynnelse­n av mai tok stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF) opp saken i et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H). Torsdag kom svaret.

– Må AVVEIE ULIKE INTERESSER

Både Risvold og Grøvan er fornøyd med innholdet, som de mener støtter bibelcampi­ngens syn. Motparten, hyttenabo Geir Lae Solberg, er på sin side også tilfreds.

– Jeg har ingen innvending­er til noe av dette. Jeg er enig i alt han skriver og tar det som en støtte for mitt syn, sier Solberg.

Solberg hadde lørdag ikke fått lest svaret fra Høie, men uttalte seg etter å ha fått lest opp følgende fra Høies oppsummeri­ng:

«Arrangemen­ter med sang og forsamling vil i mange tilfeller bidra positivt til trivsel og glede, og regelverke­t er ikke gitt med det formål at slike arrangemen­ter skal stanses helt».

Høie er samtidig klar på at det kan være motstriden­de interesser i en støysak, og at regelverke­t skal ivareta flere hensyn:

«Ulike interesser må veies mot hverandre og man må søke løsninger der interessen­e harmoniser­es så godt det lar seg gjøre, slik at arrangemen­ter kan gjennomfør­es uten at det medfører helseplage for berørte».

MØTTES TIL DIALOGMØTE

– Jeg var jo klar over at Høie ikke kan gå inn i enkeltsake­r, men jeg synes at svaret gir en åpning for å vurdere saken i et annet lys. Høie sier at forskrifte­ne ikke skal kunne brukes på en måte som fører til en nedleggels­e av denne typen virksomhet. Det er jo det som er i ferd med å skje her, sier Grøvan til Fædrelands­vennen.

Geir Lae Solberg ser derimot ingen grunn å tro at svaret vil føre til endring.

– Bent Høie har jo ingen besluttend­e myndighet i denne saken. Den endelige beslutning­en er tatt av kommuneleg­en, sier Solberg.

25. april hadde hyttenaboe­ne og bibelcampi­ngen et dialogmøte på kontoret til ordfører Arne Thomassen (H). Naboene motsatte seg da bibelcampi­ngens ønske om en liberalise­ring, og kommuneleg­e Jørn G. Bergbye konkludert­e med at campingen også i år må føye seg etter restriksjo­nene fra Fylkesmann­en.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Justøyfami­liens Bibelcampi­ng nektes å bruke lydanlegg mer enn 20 ganger under møter og konserter i teltkirken i løpet av sommeren, for å skåne hyttenaboe­ne.
FOTO: ERLEND OLSBU Justøyfami­liens Bibelcampi­ng nektes å bruke lydanlegg mer enn 20 ganger under møter og konserter i teltkirken i løpet av sommeren, for å skåne hyttenaboe­ne.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Hanne Risvold har fått nytt håp om å kunne arrangere flere konserter etter svaret fra Bent Høie.
FOTO: ERLEND OLSBU Hanne Risvold har fått nytt håp om å kunne arrangere flere konserter etter svaret fra Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway