Fædrelandsvennen

200.000 ofre i minst 150 land er rammet

Dataangrep­et som infiserer It-systemer verden over, har rammet 200.000 ofre i minst 150 land, opplyser sjefen for Europol. Han fastslår at trusselen er økende.

- NTB

– Vi har aldri opplevd noe lignende. Den siste opptelling­en viser over 200.000 ofre i minst 150 land. Mange av disse ofrene er bedrifter, deriblant store konserner, sier Rob Wainwright, sjefen for Det europeiske politibyrå­et Europol, til den britiske Tv-kanalen ITV.

Europol jakter nå på gjerningsp­ersonene i samarbeid med FBI i USA. Ifølge Europol-sjefen er det trolig mer enn én person som står bak.

Samtidig advarer eksperter på datasikker­het om at det trolig kommer flere angrep, og at de kan bli enda verre enn dette. Alle brukere anmodes om å oppdatere datamaskin­ene sine så fort som mulig for å hindre at virus trenger inn.

FRYKT FOR MANDAG MORGEN

Wainwright er bekymret for hva som vil skje mandag morgen, når folk kommer på jobb og slår på Pc-ene.

– For øyeblikket står vi overfor en stadig større trussel. Antallet stiger, og jeg er bekymret for om det vil fortsette å stige når folk går på arbeid og slår på maskinene sine mandag morgen, sier han.

Det aktuelle løsepengev­iru- set fører til at datamaskin­ene låser seg slik at brukerne ikke lenger får tilgang til maskinens filer. Samtidig kreves det en løsesum som skal betales i nettvaluta­en bitcoin for at maskinen skal kunne låses opp.

Få INNBETALIN­GER

Ifølge Wainwright har de fleste som har vært utsatt for angrepet, ikke betalt løsepenger.

– Det er oppsiktsve­kkende få innbetalin­ger, så de fleste betaler ikke dette, sier han.

Ifølge Wainwright var angrepet unikt fordi løsepengep­rogramvare ble brukt i kombinasjo­n med en såkalt orm, noe som innebærer at viruset sprer seg automatisk til hele It-systemet etter at én datamaskin er infisert.

– Vi har i noe tid vært bekymret for at helsesekto­ren i mange land er spesielt sårbar. De håndterer en masse sensitive opplysning­er, sier han.

Samtidig er få banker i Europa rammet ettersom de har lært å beskytte seg etter flere smertefull­e erfaringer.

BRITISK HELSEVESEN FØRST

De første meldingene om angrepet kom fredag fra det britiske helsevesen­et. Sykehus over hele landet var rammet, og pasienter måtte sendes hjem som følge av mangelen på datatilgan­g.

Deretter ble det klart at angrepet også hadde rammet andre leverandør­er av viktig infrastruk­tur i mange andre land, som transports­elskaper og telefonope­ratører, samt en rekke private virksomhet­er og organisasj­oner.

I Frankrike måtte Renault stanse produksjon­en ved flere fabrikker, og informasjo­nstavlene på tyske jernbanest­asjoner sluttet å virke. Også sentrale russiske institusjo­ner, som sentralban­ken i Moskva, ble rammet.

HYLLER IT-EKSPERT

En ung britisk It-ekspert hylles for å ha dempet det massive angrepet. 22-åringen mener imidlertid at det kan komme et nytt angrep om kort tid, kanskje allerede mandag. Og det tror han vil bli langt vanskelige­re å stanse.

Sammen med en amerikansk datasikker­hetsingeni­ør, også han i 20-årene, greide briten å begrense angrepet.

– Vi har stanset dette, men det vil komme et nytt, og det vil vi ikke ha mulighet til å stanse. Det er mye penger i dette. Det er ingen grunn til at de skal stanse. Det er ikke mye de må gjøre for å endre koden og begynne igjen, sier 22-åringen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway