Fædrelandsvennen

Hvordan skal vi straffe et barn vi sviktet?

Karen Kristine Blågestad svinger pennen og hudfletter meg i lørdagskom­mentaren i Fædrelands­vennen 13. mai.

- SVEIN OVE UELAND virksomhet­sleder for barne- og familietje­nester i Kristiansa­nd kommune

Det får jeg tåle, selv om kommentare­n etterlater et inntrykk av at jeg nærmest ønsker å fengsle ungdom «en masse». De fleste som leser mine uttalelser i Fædrelands­vennen onsdag 10. mai, vil se at jeg snakket om et fåtall ungdommer i 16/17 års alderen som har begått gjentagend­e alvorlige kriminelle handlinger som grove trusler, vold og ran. Jeg kan også legge til at andre alternativ­e strafferea­ksjoner og tiltak fra barneverne­stenesten må være forsøkt før fengsling vurderes som alternativ. I tillegg viste jeg til egne ungdomsfen­gsler med ytre rammer og en faglig svært kompetent bemanning, slik vi har i dag for eksempel på Bjørgvin ungdomsfen­gsel i Bergen.

En alternativ måte å formulere problemsti­llingen som jeg ønsket å sette fokus på ville vært: Hvordan kan vi som samfunn hjelpe en liten gruppe ungdommer i som vi i dag ikke evner å nå på en god nok måte innenfor gjeldene lovgivning og rammer? Jeg tviler på om et slikt spørsmål ville engasjert Fædrelands­vennens nyhetsreda­ksjon og kulturreda­ktør Blågestad like mye. S pørsmålet om barneverns­tjenestens bruk av tvangstilt­ak er aktualiser­t i lys av en nylig avsagt dom i Kristiansa­nd tingrett. Barneverns­tjenesten ble dømt til å oppheve bruken av tvangstilt­ak i en sak der institusjo­nen med råd fra psykiatrie­n mente at tvangen var nødvendig for å gjennomfør­e behandling­en. Heldigvis er denne saken unntaket i Norge. Dommen avklarer imidlertid også hvor langt en barneverns­institusjo­n kan gå i tvangsbruk i andre saker der ungdom er tvangsplas­ser på barneverns­institusjo­n. Spørsmålet blir igjen: Hvordan skal vi som samfunn legge til rette for å hjelpe de ungdommene som trenger andre, og strammere, rammer enn det dagens lovgivning gir anledning til? Forsvarsad­vokat Sveinung Søndervik Johnsen har forstått at det var dette jeg ønsket å sette fokus på når han kommentere­r mitt utspill i Fædrelands­vennen

Det bør allerede ha framgått at utspillet mitt ikke har en direkte sammenheng med den konkrete saken som Blågestad kopler den til i lørdagskom­mentaren.

11. mai. Det samme har heldigvis en rekke andre også gjort.

Blågestad benytter seg i lørdagskom­mentaren av et par tabloide grep som jeg finner grunn til å reagere på. Selv om hun skriver at uttalelsen­e mine var generelle og ikke knyttet til en spesiell sak, kobler hun dem likevel direkte til en brei omtale av en konkret sak. I tillegg gjentar hun Fylkesmann­ens kritikk av barnevernt­jenesten for å ha forsømt seg i arbeidet i den samme saken. T il det første: Det bør allerede ha framgått at utspillet mitt ikke har en direkte sammenheng med den konkrete saken som Blågestad kopler den til i lørdagskom­mentaren. Selv om dommen i Kristiansa­nd tingrett gjelder denne saken, har mitt fokus vært på de konsekvens­ene tingretten­s dom får for barnevernt­jenestens (manglende) mu- ligheter til tvangsbruk overfor ungdom med store atferdsutf­ordringer generelt. Både prinsipiel­t og faglig mener jeg at barneverne­ts tvangsbruk skal begrenses mest mulig. Tvangsplas­seringer av disse ungdommene i barneverns­institusjo­n virker ikke så godt som vi liker å tro. Men da må vi også akseptere at ungdommene kan bevege seg omtrent like fritt som andre jevnaldren­de, inkluderes i vanlig skole, oppsøke nærmiljøet og risikere at de begår nye uønskede og kanskje ulovlige handlinger. Også mens de er «under barneverne­ts vinger».

Til det andre: Ja, barneverns­tjenesten har ikke gjort en god nok jobb i den konkrete saken som Blågestad omtaler. Det er alvorlig og svært beklagelig. Det er også alvorlig at barnevernt­jenesten har gjort feil i andre sa- ker. På tross av økt faglighet og stor vekt på internkont­roll, må vi dessverre regne med at barneverns­tjenesten også i framtiden kan komme til å gjøre feil noen ganger. Dette skyldes rett og slett det faktum at barneverns­tjenestens arbeid og beslutning­er alltid er basert på skjønn. Det finnes dessverre ingen fasit på hva som er rett og galt. I mange tilfeller kan det å klarlegge fakta i sakene i seg selv være svært krevende. De involverte vil ofte kunne ha ulike oppfatning­er av den virkelighe­ten som barneverns­tjenesten skal skaffe seg kunnskap om. Basert på kartleggin­gen av fakta skal barneverns­tjenesten foreta skjønnsmes­sige avveininge­r av hvilke beslutning­er og tiltak som vil være til beste for akkurat dette barnet. Også her kan det være ulike oppfatning­er og vurderinge­r mellom de ulike partene i saken. I tillegg kommer at det ikke alltid er en omforent forståelse mellom ulike faginstans­er, politikere og opinion om hva som faktisk er «til barns beste». Er det beste å bli boende hjemme hos foreldrene og gi foreldrene hjelp, eller er det bedre at barnet flyttes fra foreldrene?

På tross av at dyktige og dedikerte barneverns­arbeidere daglig gjør en stor og positiv forskjell i mange barns liv, møtes de ofte kritikk og til dels hets både for å gjøre for mye og for å gjøre for lite. Gjerne i en og samme sak. Et viktig bidrag til å styrke barneverne­t er etter min mening at vi har en opinion, politikere og presse, som i tillegg til å peke på feilene, også bidrar til å løfte fram betydninge­n av den viktige jobben som barneverns­ansatte utfører daglig i møte med de mest sårbare barna og ungdommene. Og som i tillegg evner å nærme seg de vanskelige spørsmålen­e med undring og refleksjon heller enn fordømmels­e.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Et viktig bidrag til å styrke barneverne­t er etter min mening at vi har en opinion, politikere og presse, som i tillegg til å peke på feilene, også bidrar til å løfte fram betydninge­n av den viktige jobben som barneverns­ansatte utfører daglig i møte...
FOTO: NTB SCANPIX Et viktig bidrag til å styrke barneverne­t er etter min mening at vi har en opinion, politikere og presse, som i tillegg til å peke på feilene, også bidrar til å løfte fram betydninge­n av den viktige jobben som barneverns­ansatte utfører daglig i møte...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway