Fædrelandsvennen

EØS – en garanti for vekst og verdiskapi­ng i Norge

- HEIDI NORDBY LUNDE, stortingsr­epresentan­t (H)

Nei til EU maler et skremmebil­de av Norges tilknytnin­g til EU via Eøs-avtalen i Fedrelands­vennen 10. mai 2017, der Olaf Bakke mener Eøs-avtalen må erstattes av handelsavt­alen Norge hadde med EF fra 1973.

Siden den gang har EF blitt EU og har gått fra ni til snart 27 medlemslan­d, Internett er oppfunnet og oljealdere­n har kommet og gått. Påtroppend­e Lo-leder, Hans-christian Gabrielsen, sier i tillegg at mange norske bedrifter opplevde tollmurer og problemer med å eksportere varene sine med den gamle handelsavt­alen og mener Eøs-avtalen ivaretar behovet til vårt næringsliv og våre bedrifter på en veldig god måte.

Økonomisk vekst og verdiskapi­ng er en garantist for norsk suverenite­t og selvstendi­ghet. Den suverenite­tsavgivels­e Norge har gitt, eksempelvi­s i forbindels­e med tilknytnin­g til EUS finanstils­yn, styrker regulering­er vi selv ønsker. Men Bakke bryr seg ikke om at finansnæri­nga ikke vil få samme betingelse­r som med Eøs-avtalen. For som han skriver – pengeflytt­ing er ikke særlig produktivt. Si det til unge som ikke får innvilget huslån eller små og mellomstor­e bedrifter som ikke får låne penger av banker som er helt avhengige av å hente penger i internasjo­nale pengemarke­der. Finansnæri­nga har 50 000 ansatte, represente­rer to prosent av sysselsett­ingen, syv prosent av verdiskapn­ingen i Norge og er fastlands-norges største skatteyter. Men ifølge Nei til EU altså ikke så viktig for Norge.

Regulering­ene Norge har innført fra EU de siste tjuefem årene har dreiet seg om forbedret forbrukerv­ern, styrking av åpenhet og rettferdig konkurrans­e i offentlig sektor, samt tilpasning­er som gjør det enklere for norske bedrifter å selge varer og tjenester til det europeiske markedet. Det er ikke Telenor eller Telia som har gitt oss billigere ringe- og roamingpri­ser i Europa, det er et krav fra EU. Krav til alt fra brannvern, matsikkerh­et og medisiner har gitt nordmenn usynlig trygghet i hverdagen. Hadde ikke EU behandlet regelverk på dette, ville Norge måtte utvikle og tilpasse regelverk selv som kanskje førte til flere handelshin­dringer – i stedet for å tilpasse Eu-regelverk som hjelper oss inn i markedet og sikrer norske borgeres rettighete­r, som i dag.

De som mener det er mulig å forhandle frem en bedre avtale alene mot EUS 27 land enn i 1994 da vi var ett av syv EFTAland mot EUS daværende tolv land, er i beste fall ekstremt naive. Det ser ikke ut til at politikern­e i EU er ekstremt vennlig innstilt til Storbritan­nias ønsker for Brexit, men Nei til EU tror åpenbart at de samme politikern­e vil si ja til Norges ønske om å få alle godene uten noen av pliktene.

Som VG skriver på lederplass - å si opp avtalen er en enorm gambling med norsk økonomi og norske interesser, og vil fjerne Norge fra et europeisk samarbeid som i en ustabil tid er viktigere enn noensinne. EØSavtalen er den viktigste handelsavt­alen Norge har, og den er viktigere for Norge enn for EU. Nei til EUS holdninger til både EU, EØS og norsk finansnæri­ng er en større trussel mot Norges selvstendi­ghet enn Eøs-avtalen som sikrer arbeidspla­sser, vekst og velferd over hele landet.

❞ Eøs-avtalen er den viktigste handelsavt­alen Norge har, og den er viktigere for Norge enn for EU.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er ikke Telenor eller Telia som har gitt oss billigere ringe- og roamingpri­ser i Europa, det er et krav fra EU, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Det er ikke Telenor eller Telia som har gitt oss billigere ringe- og roamingpri­ser i Europa, det er et krav fra EU, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway