Fædrelandsvennen

Bibeltolkn­ing og appliserin­g

-

I spaltene har det vært debatt om tolkning av Bibelens etikk.

Takk til Babosa da Silva og Fjeld for et avsluttend­e positivt innlegg (27/4). Det ser ut til at vi kan være enige om mye. Likevel må jeg avslutning­svis fastholde at tolkning av Bibelens etiske veiledning og det å applisere denne for dagens mennesker må følges ad helt til mål.

Det betyr ikke at jeg er uenig i prinsippet om ”Skriften alene”, men jeg mener at prinsippet må vektes ulikt i ulike saker.

I Bibelen er det mye som ligger utenfor vår fatteevne. Av oss selv kan vi f eks ikke forstå den treenige Gud eller et evig liv i Guds rike - vi mangler erfaring og begreper. Som mennesker til alle tider er vi henvist til tro og håp. Og kilden til forståelse er Bibelens åpenbaring om Jesus og hans verk.

Men i Bibelen er det også mye vi kjenner igjen fra vårt eget liv - bl a den etiske veiledning og våre forutsetni­nger og begrensnin­ger for å realisere den i et moralsk liv. Ulikheten mellom de to formene for virkelighe­t, utenfor og innenfor verden, må ikke tilsløres.

Livet kan til tider være tungt og vanskelig for oss alle. For noen ikke til å bære. Noen ganger fordi bibelske bud er blitt fremholdt for unyansert. Andre ganger fordi det ikke ble tatt hensyn til skaperverk­ets mangfold, menneskers begrensnin­ger eller livets tunge dilemmaer.

I et tidligere innlegg nevnte jeg Paulus´ motstand mot å la kvinner tale i forsamling­en. Den gang ble kvinner ikke ansett som troverdige rettsvitne­r, og Paulus må ha ment at de dermed heller ikke kunne være troverdige vitner for evangeliet. Kvinners likeverd og behovet for å gjøre evangeliet troverdig for alle mennesker gjør det i dag både verdifullt og nødvendig med kvinnelige prester.

Intensjone­n om å nå best mulig ut med evangeliet står altså fast, men appliserin­gen må i vår tid bli annerledes enn i det første århundre. Med andre ord - tolkning av Bibelen i etiske spørsmål må hele veien brytes mot det å applisere budskapet inn i den aktuelle samfunnssi­tuasjon. Og i sjelesorge­n helt inn i den enkeltes livssituas­jon. En slik appliserin­g mener jeg må støtte seg på livsefarin­g, innsikt og empati.

Dette betyr fullt ut å anerkjenne Bibelens gode og livsfremme­nde intensjone­r samtidig som vi erkjenner livets store mangfold og mange dilemmaer. Unektelig er dette et krevende teologisk arbeid. Men i respekt for dem som lever på harde livet, bør vi ikke gjøre det enklere enn det faktisk er.

Dette var siste innlegg i den debatten. Red.

SVEIN Takle, pensjonert prest, Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway