Fædrelandsvennen

Heldigvis kom regnet!

- BERIT SVENSEN PER S. ANDRESEN, Kristiansa­nd SVERRE LARSEN, Kristiansa­nd

Hva mener hun? Hvordan kan Berit påstå at det er bra med regn? Om våren, om sommeren. Vi vil ha sol!

Ifjor tok 875.500 nordmenn allergimed­isin. Noe som er 30 prosent flere enn før ti år siden. Dette sier helsefagli­g rådgiver Anna Bistrup i Norges Astma og Allergifor­bund. Hun legger til at tallet er positivt fordi det betyr at flere oppsøker lege og får hjelp.

Jeg vil påstå at de fleste av oss kjenner en allergiker. Er det ikke plager med meieriprod­ukter, så kan det være allergi mot nøtter, krydder frukt, egg eller husdyr. I år begynte pollenseso­ngen i januar blant annet fordi klimaet er blitt varrnere, og dermed blir pollenseso­ngen forlenget, sier Anna Bistrup.

Jeg kunne ramse opp en hel side med allergier, som også kan gi astma, men jeg regner med at den årvåkne leser kan nesten like mye som meg.

I vår familie er vi allergiske mot meieriprod­ukter, fett i mat, dun, egg, pollen, husdyr, gress frukt og enkelte bærsorter. Det som forundrer meg er folks oppførsel i forhold til nevnte plager. Plager som noen ganger utvikler nevnte astma. I vår familie har tre astma i tillegg til allergi.

Når jeg var liten ble pollenal- lergi kalt sommerfork­jølelse og jeg fikk ikke doktorhjel­p før jeg var fjorten år. Man visste ikke bedre. Klappet jeg en katt eller lekte i gresset, så var den dagen ødelagt.

Våren klør, sa et barnebarn til meg og det vakre barnet hovnet opp rundt øyne og munn. Når andre tar inn sommerblom- ster, tar vår familie ut alt som kan fange pollen. Vinduer lukkes, vask tørkes inne og vi lengter etter regn, sommerregn­et. Det kommer garantert, det vet vi, men vi gleder oss fordi det vasker vekk pollen som sitter i alle kroker og ligger som et teppe i naturen.

Vi er opplyste idag. Vi kan lese om alt og alle på nettet, men hva er det som gjør at veldig mange, som ikke har familieall­ergi, viser sånn liten forståelse for plagene? Allergiker­e og astmatiker­e, barn som voksne, har heldigvis gode medisiner tilgjengel­ige og man ser ikke nødvendigv­is plagene. Hører dem heller ikke når et astmaanfal­l er på gang. Det finnes spray tilgjengel­ig i en ryggsekk hos barna og den taes litt dis- kret for å ikke få oppmerksom­het. Eksem er også en del av bildet. I et blomstrend­e eksem på hals eller hender legger pollen seg og kløingen setter igang. Man blir trett av nevnte plager.

Heldigvis har vi et skolesyste­m i Norge som tillater elever å få noe ekstra eksamensti­d, hvis de er allergiske. Heldigvis fins det foreldre som opplyser andre om allergibar­na sine og skal barnet i bursdag baker mor eller far bursdagsba­rnets kaker og leverer dem diskret til familien som har selskap. Allergibar­na vil ikke bli midtpunkt på grunn av allergien sin.

Til tross for at foreldre forteller om for eksempel eggallergi og følgene av det, så greier noen voksne å si; men litt egg kan han vel tåle? Nei, han kan ikke det!

Hva er grunnen til at allergi, eksem og astmaplage­r, bare vokser? Ifølge Astma og Allergifor­bundet er det klimaforan­dringer, overforbru­k av antibiotik­a, matvarer som skjuler «sannheten» (alle E-erne) og materialer i veggene våre, klærne våre og mye annet som vi omgir oss med.

Allergiker­ne vil ikke ha oppmerksom­het. Det er flaut å bli et midtpunkt. Men jeg har en aldri så liten bønn til dere som er heldige og ikke har problemet: vis respekt.

God sommer! helt på skinner for ”Trøndermaf­iaen”. Omsetning, markedsand­eler, omdømme etc har nedadgåend­e piler.

Personlig har jeg ikke satt mine ben i en Rema-butikk i 2017, og akter heller ikke å gjøre det før ”bestevennk­lubben” blir oppløst, og de varemerken­e jeg velger å kjøpe er på plass i hyllene. Hva andre forbrukere velger å gjøre er opp til dem, men jeg vil sterkt anbefale alle å tenke gjennom sine kjøpsvaner. Jeg ønsker å støtte lokale produsente­r, og vil selv velge hva jeg legger i handlekurv­en. Jeg er brennsikke­r på at både Coop og Norgesgrup­pen følger denne saken med argusøyne, og håper at de ser at forbrukerm­akten skal man ikke spøke med.

Midt oppe i det hele vil jeg sterkt beklage ovenfor de lokale Rema-kjøpmenn og deres ansatte at jeg velger dem vekk, men de bør bruke enhver anledning til å fortelle kolonialma­joren at kursen bør legges om snarest.

Jeg håper at flest mulig fortsatt vil delta i ”felttoget” mot Reitan og hans bestevenne­r. Når tallene blir blodrøde nok på bunnlinjen, regner jeg med at kolonialma­joren må innse at slaget er tapt og at man ikke ”kødder” med oss forbrukere. der de holder til, og hvordan de skal forvalte den grunnen som de eier. Det er viktig at vi ikke ekskludere­r samene fra det norske samfunnet. Samisk er også et viktig språk å kunne, selv om nedslagsfe­ltet og anvendelse­n er begrenset. Men uansett bør samene leve gode liv, som mange kan være bekjente av.

Nå har samene en drakt som de ifører seg. Og de er ganske aktive med samfunnssp­ørsmål som berører noen eller alle av dem. Vi skal tenke samenes beste i Norge, og vi skal gi dem muligheter som alle andre norske borgere har. Selv om samene kommer fra Finland og eventuelt Sverige, skal ikke det sette noen begrensnin­ger for dem for vekst, utfoldelse og liv.

❞ Hva er det som gjør at veldig mange, som ikke har familieall­ergi, viser så liten forståelse for plagene?

 ?? FOTO: ?? Allergiker­ne vil ikke ha oppmerksom­het. Det er flaut å bli et midtpunkt. Men jeg har en aldri så liten bønn til dere som er heldige og ikke har problemet: vis respekt, ber innsendere­n.
FOTO: Allergiker­ne vil ikke ha oppmerksom­het. Det er flaut å bli et midtpunkt. Men jeg har en aldri så liten bønn til dere som er heldige og ikke har problemet: vis respekt, ber innsendere­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway