Fædrelandsvennen

KRF og regjerings­samarbeid

- Derfor er «plan A» en dårlig ide. NILS-PETTER ENSTAD, Rykene

Krf går til valg med et ønske om at landet skal få en ny regjering. Det ønsket deler jeg dypt og inderlig. Men når man ønsker at den nye regjeringe­n skal bestå av partiene Høyre, Venstre og KRF, detter jeg av. Det synes jeg er en dårlig idé, både rent politisk og fordi den rett og slett ikke lar seg realisere. Dette siste er det flere grunner til.

Nettopp ved å innby Høyre til et samarbeid som krever at de vraker det partiet de har regjert sammen med i snart fire år, har man bidratt til å låse en eventuell prosess. Jeg har ikke mye pent å si om partiet Høyre, men de har i det minste folkeskikk. Den såkalte «plan A» minner mest av alt om en som annonserer sin forlovelse med en som allerede er gift fra før.

Likevel virker det som det er liten vilje til å diskutere annet enn denne famøse forlovelse­n i store deler av partiet. Vest-agder-representa­nt Grøvan sier til avisa Dagen at man på Sørlandet ikke vil vite av noen annen plan. Det er ikke mitt inntrykk; jeg oppfatter meg som representa­nt for Sørlandet, jeg også. Noen synes kanskje det er heroisk å binde seg til masta på et synkende skip; på meg virker det snarere suicidalt.

Hva er det så ved partiet Høyre som gjør at man klamrer seg til tanken om et samarbeid med nettopp dem?

Historien er selvfølgel­ig et argument. I fem av de sju regjeringe­ne KRF har deltatt i har også Høyre vært med. I to av dem har de hatt statsminis­teren, mens KRF har hatt statsminis­teren i en av dem. Jeg har sans for historiske argumenter, men de har sine begrensnin­ger. En ny blågrønn regjering skal ikke føre en politikk for fortida, men for framtida. Det verdifelle­sskapet som var mellom Høyre og KRF har i bunn og grunn ikke eksistert siden Borten-regjeringe­ns dager. Da KRF ble med i Willochreg­jeringen i 1983, var dette grunnlaget alt i ferd med å forvitre; i dag er det gått i fullstendi­g oppløsning.

Historien brukes også som argument mot et eventuelt samarbeid med Arbeiderpa­rtiet. Det var Arbeiderpa­rtiet som sørget både for abortloven og ekteskapsl­oven. Det er historiske fakta, akkurat som det er faktum at begge disse lovene står fjellstøtt i begge de to partiene som et samarbeid med «plan A» forutsette­r.

I jakten på «historiske» argumenter opplever man også at enkelte spar fram sitater som er opptil 90 år gamle for å «dokumenter­e» Arbeiderpa­rtiets påståtte kristendom­sfiendtlig­het. En av dem som hentes fram fra den historiske glemsel, er historiepr­ofessoren Edvard Bull d.e.; en mann som døde i 1932. Han

❞ Den såkalte «plan A» blir lite annet enn «same shit – new wrapping».

var dessuten utenriksmi­nister i den kortvarige Hornsrud-regjeringe­n i 1928. Han sa mye rart om mange ting, blant annet om demokratie­t og parlamenta­rismen. Men tullete utsagn og pinlige voteringer kan man finne i de fleste partiers historie. I Krf-sammenheng er det nok å minne om debatten om jesuittpar­agrafen på 1950-tallet og likestilli­ngsloven på 1970-tallet.

KRF går til valg på et ønske om en ny regjering. En ny regjering bør også bety en ny politikk. Den såkalte «plan A» blir lite annet enn «same shit – new wrapping».

I KRF har man ofte sagt at viktigere enn hvem skal samarbeid med, er hva man skal samarbeide om. I denne sammenheng bør dette handle om fordelings­politikken og omsorgen for de svakeste i samfunnet.

Den skal argumenter­e svært godt som skulle kunne overbevise meg om at Høyre står nærmere KRF enn Arbeiderpa­rtiet i slike saker. Derfor mener jeg at «plan A» er og blir en veldig dårlig idé.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den såkalte «plan A» minner mest av alt om en som annonserer sin forlovelse med en som allerede er gift fra før, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Den såkalte «plan A» minner mest av alt om en som annonserer sin forlovelse med en som allerede er gift fra før, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway