Fædrelandsvennen

Tiggeforbu­d er ikke løsningen

-

Fædrelands­vennen skrev torsdag 11.05 om at politiet ønsker nasjonalt tiggeforbu­d. Det mener jeg er feil medisin.

●● Tiggeforbu­d løser ikke den reelle problemsti­llingen. Det er ikke et problem at noen ber om en slant penger. Problemet er heller at tiggere kan være offer for menneskeha­ndel.

Forbud mot tigging er svært problemati­sk ut fra et prinsipiel­t ståsted. Spesielt kom dette frem da regjeringe­n la foreslo nasjonalt forbud i 2015 som de egentlig hadde flertall for sammen med Senterpart­iet. Senterpart­iet trakk seg fordi de fikk så mye motstand.

Forbud mot tigging er både etisk og moralsk svært krevende. Og ut fra et menneskere­ttslig aspekt er det også utfordrend­e. Selv om Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstol ikke har tatt stilling til et tiggerforb­ud, viser dommer om ytringsfri­heten at den rekker svært vidt. Det er også verdt å merke seg at den østerriksk­e forfatning­sdomstol har avgjort at et forbud er i strid med ytringsfri­heten.

Politiet er også delt i saken. Politiet i Sandnes sier til Stavanger Aftenblad at de har både det verktøyet og det lovverket de trenger for å håndtere aggressiv tigging. Hva som da er hensikten med å innføre forbud kan man da bare spekulere i.

Mange tar også til orde for at man må innføre forbud fordi tiggere blir utnyttet i menneskeha­ndel. De er også et feilspor. Tiggere som er offer for menneskeha­ndel er ofre, og ikke kriminelle. Det er bakmenn som må tas, ikke uskyldige ofre. Innføring av tiggerforb­ud er naivt og løser ikke de reelle utfordring­ene. Rapporter som har sammenlign­et kriminalit­eten i land som har innført forbud og som ikke har det viser at man ikke kan hevde at kriminalit­eten reduseres som følge av innføring av forbud. KJELL INGOLF ROPSTAD, nestleder i justiskomi­teen og nestleder i KRF

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway