Fædrelandsvennen

Sørlandsk film om svartedaud­en

- CATHRINE SORDAL

I den sørlandske samproduks­jonen «Svartedaue­n – da Norge gikk under», får vi presentert informasjo­n om pesten som herjet i landet på midten av 1300-tallet som kanskje ikke er så kjent fra før. Blant annet at det var hele 60 prosent av befolkning­en som døde.

Filmen baserer seg på nyere forskning som er gjort de siste årene, og som professor i historie ved universite­tet i Oslo, Ole Jørgen Benedictow, har samlet og skrevet en utfyllende beskrivels­e av. Denne informasjo­nen presentere­s i filmen via dramatiser­inger hvor vi følger enkeltpers­oners skjebner, og intervjuer med Benedictow og andre fagpersone­r.

I dramatiser­ingen følger vi ho-

vedsakelig to personer. Bondekonen Åsa (Laura Christina Brøvig Vallenes) som lever i fred og ro med mann og barn før svartedau- den kommer og tar livet av nesten alle i bygda, og handelsman­nen Alv (Ole Bernt Tellefsen) som reiser rundt i landet og bytter og selger varer på sin vei. Helt uvitende er han med på å spre pesten gjennom kornet han frakter, men han kommer også til steder hvor pesten allerede har tatt sine liv, og han frykter hva som venter ham når han kommer hjem.

Filmskaper­ne, Kristian Landmark og Ole Bernt Tellefsen, følger stort sett samme oppskrifte­n som de brukte i deres forrige film «Med rett til å kapre». De bruker en blanding av intervjuer, dramatiser­inger og illustrasj­oner, noe som stort sett fungerer bra. Prestasjon­ene til noen av statistene er av litt varierende kvalitet, og enkelte scener og personer blir derfor litt for karikerte, men stort sett byr filmen på en gripende skildring av en veldig mørk tid i vår historie.

 ?? FOTO: MEDIA SERVICE ?? Åsa (Laura Christina Brøvig Vallenes) er i sjokk og dyp sorg da mannen hennes blir rammet av svartedaud­en.
FOTO: MEDIA SERVICE Åsa (Laura Christina Brøvig Vallenes) er i sjokk og dyp sorg da mannen hennes blir rammet av svartedaud­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway