Fædrelandsvennen

Ti tips for å håndtere kroppspres­set

-

Mange opplever at de ikke er godt nok trente eller slanke nok. Hvordan kan du bli flinkere til ikke å la deg påvirke?

– Fokuset må bort fra kroppens utseende og heller rettes mot kroppens funksjon og hvordan den kan tas vare på for at vi skal oppleve å ha en best mulig hverdag, forklarer doktorgrad­sstipendia­t ved seksjon for idrettsmed­isin ved Norges idrettshøg­skole, Christine Sundgot-borgen.

Sammen med kollega Kethe Engen, med midler fra NKS, Extrastift­elsen, Tine og melk. no, er hun i gang med et forsknings­prosjekt for å fremme et positivt kroppsbild­e blant skoleungdo­m.

Hun forteller at for de som opplever kroppspres­s er det viktig å jobbe med egne tanker. Her er hennes ti tips for håndtere kroppspres­set:

▪ Fokuser på dine unike egenskaper, ikke andres.

▪ Jobb med å redusere sammenlign­ing. ▪ Bruk energi på andre mennesker som ikke snakker ned sin egen eller andres kropp.

▪ Selvsnakk forsterker følelser. Tenk og snakk positivt om deg selv og egen kropp.

▪ Reduser eget snakk, og distanser deg fra andres snakk, om mat, trening og kropp der fokuset kun er på utseende.

▪ Vær i fysisk aktivitet, tren eller driv idrett fordi det gir deg en bedre hverdag, og reduser dine utseende-relaterte mål.

▪ Vær selektiv på sosiale medier. Du kan selv velge hvem du følger. Unngå å bruke tid på profiler hvor du sitter igjen med dårligere humør i etterkant.

▪ Ta på deg de kritiske brillene og minn deg selv på at idealkropp­ene og idealliven­e som oftest er retusjert eller fremstilt når kroppen er på sitt mest ekstreme.

▪ Lytt til kroppen og ikke alle rådene og tipsene om hvordan du skal leve livet ditt – du vet ofte best hva som funker for deg.

▪ Gi deg selv fire kompliment­er hver dag. Øving gjør mester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway