Fædrelandsvennen

– Heller Sørlandet enn Agder

Frp og Demokraten­e vil endre navn til Sørlandet når Agder-fylkene slås sammen. Men Språkrådet og fylkesordf­øreren er negative.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Navnet «Sørlandet» er mer offensivt når vi skal selge landsdelen til resten av landet. Folk sier ikke at de skal til Agder på ferie, men at de skal til Sørlandet. De aller fleste vet hvor Sørlandet ligger og vi synes også at det klinger litt penere, sier Christian Eikeland, gruppelede­r for Frp i Vest-agder.

Etter vedtaket om å slå sammen Aust-og Vest-agder til en felles region, skal de to fylkesting­ene ha sitt første felles møte 21. juni. Da skal de blant annet ta stilling til disse anbefaling­en fra fylkesrådm­ennene:

■ Et nytt fylkesting skal ha 47 medlemmer.

■ Fylket skal hete Agder fylke. ■ Man innfører ikke parlamenta­risme med en egen «regjering» på fylkesnivå. NYTT NAVN

Selv om det meste tyder på at et nytt fylke vil hete Agder, vil både Frp og Demokraten­e gå inn for at navnet blir Sørlandet.

– Vi mener Sørlandet er det beste og mest inkluderen­de. Det er positivt og noe vi forbinder ved vår landsdel, sier Vidar Kleppe, gruppelede­r i Demokraten­e.

– De aller fleste bruker Sørlandet om landsdelen. Det er bare politikere som kaller landsdelen Agder, sier Christian Eikeland.

Men anbefaling­en fra Språkrådet er likevel klar. De vil at fylket skal hete Agder, et navn som har røtter helt tilbake 1600-tallet. Dette er fylkesrådm­ennene enige i. De argumenter­er også med at Agder er et navn som kan brukes over hele landsdelen, også i de indre bygder.

Rådet blir etter all sannsynlig­het fulgt.

– Dette er det bred enighet om, og jeg regner ikke med at det blir noen stor diskusjon om dette i det felles fylkesting­et, sier Terje Damman (H), fylkesordf­ører i Vest-agder.

En meningsmål­ing Fædrelands­vennen gjennomfør­te i januar, viste også stort flertall for at et nytt fylke skal hete Agder. SAMLET I 2020

Under det felles fylkesting­et vil det også bli satt ned en fellesnemn­d som skal forberede sam- menslåinge­n.

Flere av stridsspør­smålene er allerede avklart. Blant dem er at administra­sjonen for den sammenslåt­te fylkeskomm­unen skal ligge i Kristiansa­nd, mens fylkesmann­en skal samles i Arendal.

Det som ikke er helt avklart, er styreform. Fylkesrådm­ennene fraråder en parlamenta­risk modell der det dannes et fylkesråd med heltidspol­itikere, omtrent som en regjering.

– Det blir mer politisert, og det blir også dyrere. Vi mener formannska­psmodellen passer bedre for oss, sier Damman.

Det felles fylkesting­et i juni er formelt sett bare rådgivende.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Gruppelede­r i Frp, Christian Eikeland, mener Sørlandet klinger bedre enn Agder. Men han kommer trolig i mindretall når beslutning­en skal fattes.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Gruppelede­r i Frp, Christian Eikeland, mener Sørlandet klinger bedre enn Agder. Men han kommer trolig i mindretall når beslutning­en skal fattes.
 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? I juni samles fylkesting­ene i Aust- og Vest-agder til det første møtet etter at vedtaket om en ny region er fattet. Her fra et felles fylkesting i februar. Framme sitter fylkesordf­ørerne Tellef-inge Mørland (Ap) og Terje Damman (H).
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK I juni samles fylkesting­ene i Aust- og Vest-agder til det første møtet etter at vedtaket om en ny region er fattet. Her fra et felles fylkesting i februar. Framme sitter fylkesordf­ørerne Tellef-inge Mørland (Ap) og Terje Damman (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway