Fædrelandsvennen

Redd det går ut over pasientsik­kerheten.

Frem mot 2021 skal Sørlandet sykehus spare 100 millioner ved å kutte 150 årsverk. Tillitsval­gte frykter at pasientene blir taperne.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

– Vi er bekymret for at nedtrekk av for mange ansatte kan gå utover kvaliteten og pasientsik­kerheten som ligger til grunn for alt arbeid i SSHF, sier Grethe Dølbakken, foretaksti­llitsvalgt for Sykepleier­forbundet ved SSHF.

Hun og andre tillitsval­gte vil legge til en protokoll til saken. MERFORBRUK

Det er i økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm­s forslag til langsiktig økonomipla­n for Sørlandet sykehus (SSHF), som legges fram for sykehussty­ret 18. mai, det kommer fram at sykehuset må kutte 150 årsverk.

Årsverkene skal kuttes fra de tre klinikkene for somatikk i Arendal, Kristiansa­nd og Flekkefjor­d, men det er foreløpig ikke fastsatt hvordan kuttene fordeler seg på de tre sykehusene, og hvilke stillinger som vil bli berørt.

– Vi har per i dag 88 årsverk i merforbruk i forhold til budsjett. Denne reduksjone­n handler om strammere styring av ressursbru­k som overtid og mertid, som kanskje er det største enkeltelem­entet i denne utfordring­en. Dette er en utfordring vi har pådratt oss gjennom flere år med svekket produktivi­tet i de somatiske klinikkene, sier Qvarnstrøm til Fædrelands­vennen. YTTERLIGER­E ETTER 2021

Trolig vil mange av stillingen­e som blir berørt være vikariater, eller reduseres gjennom naturlig avgang eller turnover. Qvarnstrøm mener at nedbemanni­n- gen de kommende fire årene skal kunne løses uten oppsigelse­r. Også fra 2022 fram mot 2025 blir det forespeile­t ytterliger­e reduksjon i stillinger på somatikk for å muliggjøre nytt akuttbygg i Kristiansa­nd.

– Jeg tror ikke at noen må gå. Vi vil forsøke å løse tilpasning­er i driften med justering i antall timer enkeltpers­oner får jobbe, i tillegg til naturlig utskiftnin­g og pensjonsal­der. Vi har også store beredskaps­kostnader knyttet til at vi har åpent 24 timer i døgnet, sju dager i uka ved tre somatiske sykehus. Blant annet er belastning­en på våre ansatte i dag ujevnt fordelt gjennom døgnet, og produktivi­teten kan derfor variere betydelig, sier økonomidir­ektøren. FRYKTER FOR KVALITETEN

De tillitsval­gte frykter at en nedbemanni­ng kan gjøre det vanskelige­re å beholde etablert arbeidskra­ft, og at det kan bli vanskelige­re å rekruttere nødvendig bemanning.

– Vi opplever at personell som i dag jobber ute på postene, job-

ber så hardt de kan. Når vi ser dette i sammenheng med økt aktivitet og belegg på postene, er vi redd en nedbemanni­ng vil gå utover kvaliteten, sier Grethe Dølbakken. SPARER 100 MILLIONER

Nedbemanni­ngen de kommende fire årene skal spare helseforet­aket for 100 millioner kroner. Etter flere år med vanskelig økonomi, er situasjone­n blitt alt annet enn lysere for sykehuset, medgir Qvarnstrøm. Han understrek­er at endelig innsparing ikke blir klart før rammene legges i de årlige statsbudsj­ettene.

Økonomisk langtidspl­an er en årlig prosess pålagt av Helse Sørøst RHF, og basert på konservati­ve vekstansla­g i økonomiske rammer. Tilpasning­en i bemanninge­n vil bli en prioriteri­ng i de årlige budsjettpr­osessene.

– Det blir betydelig vanskelige­re å spare inn dette enn det historisk har vært de siste fire årene. Det hjelper heller ikke at avbyråkrat­iseringsre­formen tar ut ti millioner kroner i året. Det gjør det stramt etter hvert, sier han. KOSTBART PSYKIATRIB­YGG Han trekker fram kraftig vekst i IKT- og medikament­kostnader som to av årsakene, i tillegg til at finansieri­ngen av det nye psykiatrib­ygget til 816 millioner kroner går på bekostning av antall ansatte. Likevel mener økonomidir­ektøren at en ventet produktivi­tetsvekst på til sammen sju prosent de kommende fire årene ikke skal føre til at færre hoder må jobbe raskere. Dette er for øvrig en forventet produktivi­tetsvekst på linje med de øvrige foretakene i Helse Sørøst i planperiod­en.

– Det er et paradoks at når man ønsker seg nye, moderne og effektive bygg, vil det medføre at man bruker færre ansatte per pasient. Vi må holde igjen på ansattveks­t og få til å jobbe smartere i moderne bygg, slik at det ikke skal øke belastning­en på ansatte, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway