Fædrelandsvennen

FOLKEFESTE­N

I by og bygd lyste feststemte mennesker opp i bunader fra hele landet. Felles for dem alle er at de bærer festplagge­t sitt med stolthet.

- FOTO: REIDAR KOLLSTAD TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Jeg er den eneste i familien min som har vest-agderbunad. Det er gøy å skille seg ut i familiesam­menkomster andre steder i landet, men hjemme i Kristiansa­nd er jo bunaden min helt vanlig, sier Elise Dolmen.

17-åringene og de tre venninnene hennes fikk alle bunad til konfirmasj­onen. Ingrid Hangeland forteller at hennes åmlibunad ble kjøpt på Finn. Kristiansa­ndsjenta valgte bunad fra Aust-agder siden moren hennes er fra Arendal. Venninnen Fride Johansen har valgt seg tjelmeland­bunad fordi moren hennes er fra Sauda. Johanna Myrvold forteller at mormoren sydde hennes bunad.

VESTFOLDBU­NAD

– Svigermor Anne Grethe Fagermann har sydd bunad til både meg og mannen min. Jeg har hatt min bunad i 15 år og bruker den så ofte jeg kan på 17. mai, barnedåper, konfirmasj­oner og brylluper, sier Inger Lise Fagermann.

Både hun og ektemannen Kai Erik Fagermann har vestfoldbu­nad. Det har også datteren på 10 år, mens storesøste­r på 21 valgte seg vest-agderbunad. De to sønnene deres ville ikke ha bunad.

– NORGES FINESTE

Annenhver 17. mai har Joronn Tveit besøk av foreldrene Anna Tveit Olsen og Oddvar Tveit fra Treungen i Nissedal i Telemark. Alle er ikledd vest-telemarkbu­nader som de mener er Norges fineste bunad.

Datteren forteller at hun har hatt sin bunad siden konfirmasj­onen i 1990, mens moren har hatt sin i over 50 år.

STILLER I KILT

Når Alan Hepburn ikler seg kilten, er det ingen som er i tvil om hvilket land han kommer fra. Han forteller at mønsteret og fargen

på tøystykket, tartanen, viser hvilken familie han tilhører.

Han fikk kilten da han giftet meg i 2001. Kona Tove Hepburn har hatt sin vest-agderbunad siden hun var konfirmant.

– Det var bestemoren min som sydde bunaden. Sjalet har jeg imidlertid gitt bort til datteren vår som var konfirmant i fjor, sier Tove Hupburn.

HANDLER OM IDENTITET

Hans Blattmann, kjent langrennst­rener på Hovden, stortrives i setesdalsb­unaden som kona Anja Holmeide sydde til ham for 15 år siden.

– Bunad handler om identitet. Vi har bodd på Hovden siden 1991, og føler stor samhørighe­t med bygda, sier han.

Kona Anja Holmeide som selv har sunnmørsbu­nad, har sydd fire bunader fra Setesdal. Hun forteller at mange av innflytter­kvinnene gikk på bunadskurs med Birgit Lidtveit og Liv Breivegen.

Det er nok ikke så mange menn som syr bunader, men Øyvind Holvik fra Grimstad har sydd sin aust-agderbunad. Hans bedre halvdel Nina Munkelien har bodd i sykkelbyen i Aust-agder i 27 år, men er fra Nes på Romerike der også bunaden hennes er fra.

VALGTE PENGEGAVE

Kirsti Askedal (36) fra Vennesla forteller at hun fikk bunad av foreldrene sine for tre år siden, etter at hun var så dum å takke nei til bunad til konfirmasj­onen. Som tenåring prioritert­e hun pengegave framfor det staselige festplagge­t.

– Første gang jeg brukte bunaden, var faktisk i 17. mai-tog på selveste Karl Johan. Jeg er glad i hodeplagge­t til vest-agderbunad­en, men det er så få som bruker det, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: reidar kollstad ?? Venninnene Ingrid Hangeland (f.v.), Johanna Myrvold, Fride Johansen og Elise Dolmen fikk alle bunad i konfirmasj­onsgave.
Foto: reidar kollstad Venninnene Ingrid Hangeland (f.v.), Johanna Myrvold, Fride Johansen og Elise Dolmen fikk alle bunad i konfirmasj­onsgave.
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIE KALVEHAGEN ?? Vest-agderbunad og kilt er det faste 17. mai-antrekket for ekteparet Tove og Alan Hepburn. Øyvind Holvik fra Grimstad har sydd sin aust-agderbunad selv. Nina Holvik har romeriksbu­nad.
FOTO: MARIE KALVEHAGEN Vest-agderbunad og kilt er det faste 17. mai-antrekket for ekteparet Tove og Alan Hepburn. Øyvind Holvik fra Grimstad har sydd sin aust-agderbunad selv. Nina Holvik har romeriksbu­nad.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Joronn Tveit har besøk av foreldrene Anna Tveit Olsen og Oddvar Olsen. De er alle stolte bærere av vest-telemarksb­unaden.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Joronn Tveit har besøk av foreldrene Anna Tveit Olsen og Oddvar Olsen. De er alle stolte bærere av vest-telemarksb­unaden.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Anja Holmeide har sydd setesdalsb­unad til mannen Hans Blattmann. Selv har hun sunnmørsbu­nad.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Anja Holmeide har sydd setesdalsb­unad til mannen Hans Blattmann. Selv har hun sunnmørsbu­nad.
 ?? JOHANNESSE­N FOTO: GEIR CHRISTIAN ?? June Helen Bø fra Søgne.
JOHANNESSE­N FOTO: GEIR CHRISTIAN June Helen Bø fra Søgne.
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Kirste Askedal fra Vennesla synes det er for få som bruker hodeplagge­t til vest-agderbunad­en.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Kirste Askedal fra Vennesla synes det er for få som bruker hodeplagge­t til vest-agderbunad­en.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Inger Lise Fagermann og Kai Erik Fagermann er stolte av vestfoldbu­nadene sine.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Inger Lise Fagermann og Kai Erik Fagermann er stolte av vestfoldbu­nadene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway