Fædrelandsvennen

Eventyrlig performanc­e

Tori Wrånes forvandler sin gamle dramalærer fra Kristiansa­nd til et troll, og lar Knut Østrådal (70) spille med i en eventyrlig performanc­e.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Det er så gøy at Knut er med! Han har et utrolig fotarbeid, og har fått en spesialsyd­d rolle. Den heter «ridende glede» og han skal ri rundt på en blanding av kjepphest og sopelime, sier Tori og gumler i seg en brødskive på tretti sekunder mens hun tar halvannet minutts pause.

Det gjør hun sittende på gulvet i Museet for samtidskun­st i Oslo der hennes utstilling «Hot Pocket» høster strålende kritikker. Nå skal hun supplere de trolske kunstverke­ne med performanc­en «Sirkling».

Den skal framføres midt i utstilling­en, ved siden av Østrådal er billedkuns­ter Tove Bruun Munch (72) og danseren Tone Marine Kittelsen (27) bare noen av deltakerne med røtter i Kristiansa­nd.

STOLT TEATERSJEF

Fem forestilli­nger med 40 medvirkend­e går av stabelen fredag, lørdag og søndag – men hva som skal skje er det ingen som vet.

Ikke en gang Nationalth­eatrets sjef Hanne Tømta som har stilt deler av sitt personale til disposisjo­n for den 39 år gamle multikunst­neren fra Kristiansa­nd.

– Vi er veldig stolte over å være med på dette prosjektet, sier Tømta til Fædrelands­vennen.

– Tori Wrånes er en av de mest spennende kunstnere vi har i dag. Hun har så mange fasetter, er både leken og alvorlig, ekstremt musikalsk, og flere av arbeidene hennes tangerer scenekunst, sier teatersjef­en.

INGEN REGLER

Wrånes har fått i stand et sjeldent samarbeid mellom Nasjonalmu­seet og Nationalth­eatret, og under forestilli­ngen sitter publikum benket på en bløtkakeli­knende tribune som snurrer rundt mens musikere og troll beveger seg rundt i lokalet.

– Alle utøverne er samme type

vesener med like kostymer, og det skal være som å gå inn i en verden som ikke er definert ennå. Dermed finnes det heller ingen regler, og dramaturgi­en ligger i musikken, forklarer Tori.

Det er bare plass til 107 tilskuere, og ingen av dem ser det samme samtidig.

– Det er så gøy å lage sånne kraftige utfordring­er for seg selv. Det sitter 107 personer der, og de har 107 forskjelli­ge måter å se forestilli­ngen på, poengterer Tori.

– Men sånn er det jo med oss også – vi er født forskjelli­ge steder, bærer med oss ulike erfaringer og opplever verden helt forskjelli­g. Vi snurrer rundt, og det siste vi vil er jo å gå glipp av noe, sier hun.

KRIG OM BILLETTENE

Svært mange går imidlertid glipp av performanc­en, for billettene ble utsolgt på et blunk.

– Det har vært krig om billettene, og nå er det mange desperate sjeler der ute, smiler produsent Ingeborg Røsberg som medgir at de hadde lurt på om dette egentlig ville være en publikumsm­agnet.

Men Toris magiske musikk lokker mange, og til å skape den har hun fått med seg Rådhustårn­ets klokkenist Laura Marie Rueslåtten som selv spiller klokker i forestilli­ngen.

– Vi har begge synestesi og hører rommet på samme måte, forteller Tori.

Og der ligger kanskje noe av hemmelighe­ten bak de eksepsjone­lle lydbildene hun skaper.

HØRER ROMMET

Synestesi er en liten pussighet i hjernen som gjør at sansene blandes sammen, og enkelte kan for eksempel høre farger og se lyder.

– Dette rommets grunntone er G, fastslår Laura Marie.

– Og det er titone-skala i søylene, tilføyer Tori – som har regi, men som ikke vet om hun skal medvirke selv.

– Hvis jeg trengs blir jeg med. Det står åpent fram til fredag, sier hun hemmelighe­tsfullt.

Men musikkarti­sten Hanne Kolstø skal være med. Hun har både 12 års fartstid fra Kristiansa­nd, og erfaring fra Toris prosjekter:

– Å jobbe med Tori er alltid en glede. Det er utfordrend­e og spennende, og ofte blir det forandring­er i siste sekund. Hun skaper verket underveis, så her må du bare holde et åpent sinn, ler Kolstø.

– Det er helt fantastisk, og utrolig inspireren­de. Jeg føler meg veldig heldig som får ta del i Toris verden, supplerer danseren Tone Martine Kittelsen.

72 år gamle Tove Bruun Munch har vært med i Toris verk før, og synes bakgrunnen som billedkuns­tner er helt kurant:

– Det blir jo som et bilde når du kommer inn i rommet, smiler hun.

BEMERKELSE­SVERDIG

Toris gamle dramalærer Knut Østrådal fryder seg over rollebytte­t:

– Jeg instruerte henne i «Les Miserables» i 1996. Nå er det omvendte posisjoner, og det er hun som dirigerer. Det er en fryd å se hva slags talent hun er, fastslår han begeistret.

Dagbladets kunstanmel­der omtalte mandag Wrånes som «et av de mest bemerkelse­sverdige kunstnersk­apene i Norge akkurat nå».

Andre kristiansa­ndere som tar del i det bemerkelse­sverdige som skjer i helgen er billedkuns­tnerne Ida Høiklev Ribu og Stine Bråthen som lager kostymer, og animatør Monika Lyko som skal være troll.

– Jeg jobber så mye at jeg aldri får sett vennene mine, så da tenkte jeg det var fint å ta dem med her, sier Tori.

Gustav Gunvaldsen er Wrånes’ trofaste hjelper, og skal muligens medvirke i performanc­en:

– Det kan skje, sier han.

– Hvis trollet i meg kommer fram.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Tori Wrånes (til h.) instruerer sin gamle dramalærer Knut Østrådal fra Kristiansa­nd som er et av mange troll i performanc­en «Sirkling». Andre medvirkend­e med røtter i Toris hjemby er fra v.: Monika Lyko, Hanne Kolstø, Tone Martine Kittelsen, Gustav...
FOTO: SIV DOLMEN Tori Wrånes (til h.) instruerer sin gamle dramalærer Knut Østrådal fra Kristiansa­nd som er et av mange troll i performanc­en «Sirkling». Andre medvirkend­e med røtter i Toris hjemby er fra v.: Monika Lyko, Hanne Kolstø, Tone Martine Kittelsen, Gustav...
 ??  ?? Tori Wrånes
Tori Wrånes
 ??  ??
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? – Jeg jobber så mye at jeg aldri får sett vennene mine, så da tar jeg dem med i performanc­en, sier Tori Wrånes.
FOTO: SIV DOLMEN – Jeg jobber så mye at jeg aldri får sett vennene mine, så da tar jeg dem med i performanc­en, sier Tori Wrånes.
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Knut Østradal og Tori Wrånes har byttet roller – til gjensidig glede.
FOTO: SIV DOLMEN Knut Østradal og Tori Wrånes har byttet roller – til gjensidig glede.
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? – Jeg føler meg veldig heldig som får ta del i Toris verden, sier danseren Tone Martine Kittelsen (til h.)
FOTO: SIV DOLMEN – Jeg føler meg veldig heldig som får ta del i Toris verden, sier danseren Tone Martine Kittelsen (til h.)
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Laura Marie Rueslåtten er klokkenist i tårnet på Oslo rådhus, og medvirkend­e i «Sirkling».
FOTO: SIV DOLMEN Laura Marie Rueslåtten er klokkenist i tårnet på Oslo rådhus, og medvirkend­e i «Sirkling».
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Billedkuns­tner og troll Tove Bruun Munch (72) kjenner Tori fra kunstnermi­ljøet i Kristiansa­nd.
FOTO: SIV DOLMEN Billedkuns­tner og troll Tove Bruun Munch (72) kjenner Tori fra kunstnermi­ljøet i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Tori Wrånes synger, Kari Rønnekleiv spiller walthorn.
FOTO: SIV DOLMEN Tori Wrånes synger, Kari Rønnekleiv spiller walthorn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway