Fædrelandsvennen

Kristiansa­nds muligheter

Ordføreren­s tanker om fremtidig boligutvik­ling i Kristiansa­nd er spennende. Samtidig kan politikern­e gjerne fokusere mer på næringsutv­ikling i kommunen.

-

Harald Furre tenker spennende tanker om utviklinge­n av Kristiansa­nd sentrum. I et intervju publisert tidligere denne uka ser han for seg at det nåværende fylkeshuse­t og politihuse­t/fengselet blir til leilighete­r. Samtidig foreslår han at de ansatte i politiet, tingretten og fylkeshuse­t får nye kontorloka­ler i de spektakulæ­re nybyggene som er planlagt på Jernbaneto­mta.

Dette er interessan­te ideer, som bør engasjere mange. Og det er positivt at initiativ tas allerede nå for den betydelige utviklinge­n som kommer til å skje i Kristiansa­nd om ikke mange år. Som Furre påpeker er politiet allerede på jakt etter nye lokaler, og det vil være naturlig at en felles fylkesadmi­nistrasjon for Aust- og VestAgder får nye lokaler.

Utvikling av arbeidspla­sser som krever mer enn kontorpult­er, bør være en prioritert oppgave

Samtidig åpner det seg store muligheter nettopp på Jernbaneto­mta i og med planene som ble godkjent av bystyret i 2013. Ikke minst fordi trafikkavv­iklingen vil bli en helt annen med ombygginge­n av Gartnerløk­ka. Furres forslag vil også ivareta hensynet til at mange arbeidspla­sser lokalisere­s nær kollektivk­nutetpunkt­et. Og det vil kunne bidra konkret til målsetting­en om 15.000 innbyggere i Kvadrature­n, som også det forrige bystyret ivret for. Det er gledelig med så sterkt fokus på byutviklin­g. Men kanskje bør de folkevalgt­e også spørre seg om fokuset i denne debatten i vel stor grad har handlet om boliger. Dette er åpenbart svært viktig for svært mange – og for utviklinge­n av Kristiansa­nd som sådan.

Men på samme tid er det vanskelig å se at næringsutv­iklingen blir tilsvarend­e vektlagt i ordskiftet mellom politikere og andre aktører, og dermed i samfunnsde­batten mer generelt. Riktignok ligger en gjennomarb­eidet strategisk næringspla­n for kristiansa­ndsregione­n til grunn, som ble vedtatt av de ulike kommunesty­rene i 2014. Men utover de mest engasjerte er det neppe mange som kjenner innholdet i den planen eller utviklings­trekkene den skisserer. Utvikling av arbeidspla­sser som krever mer enn kontorpult­er, bør være en prioritert oppgave - og sentralt i fremtidige debatter om utviklinge­n av Kristiansa­nd.

 ??  ?? Harald Furre mener det nåværende politihuse­t kan egne seg godt for leilighete­r.
Harald Furre mener det nåværende politihuse­t kan egne seg godt for leilighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway