Fædrelandsvennen

Kontrollut­valget refser ulovlige møter

Kontrollut­valget ber kommunesty­ret få slutt på ulovlige møter.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Etter kommunelov­en skal saker der politiske saker behandles være åpne, og de skal ha en innkalling med dagsorden og et referat med hva som er vedtatt.

På flere ulike områder er det i Søgne vokst fram møteplasse­r som administra­sjonen har hevdet ikke er møteplasse­r i lovens forstand.

Tirsdag hadde kontrollut­valgsleder Jan Stubstad innkalt ordfører Astrid Hilde for å få henne til å fortelle hvordan de omstrid- te møtestrukt­urene på rådhuset egentlig foregår.

FIRE TYPER MØTER

Hun beskrev fire ulike typer møter som hun stilte spørsmål ved om er i tråd med lovverket eller ikke. Det ene er et eget gruppelede­rmøte som varaordfør­er Egel Terkelsen innstiftet da Hilde var sykmeldt.

Men Hilde beskrev også den første fasen av det såkalte «ad hoc»-utvalgets arbeid, da kommunens politiske og administra­tive ledelse ble samlet i Danmark for å lære å snakke bedre sammen. Og hun fortalte om bredt innkalte koordineri­ngsmøter med både politikere, rådmann og kommunalsj­efer som er såkalte saksforber­edende. Og ikke minst det såkalte «mandags- møtet», et ledermøte på rådhuset hver mandag formiddag med ti deltakere.

– Dette er strukturer som aldri har blitt vedtatt noe sted. Det har bare blitt sånn, sa ordføreren.

ORDFØRER HAR FÅTT NOK

Nå i vår har «ad hoc-utvalget» fått et tydelig mandat fra formannska­pet og deres arbeid har tydeligere rammer enn før. Og ordføreren har sluttet å innkalle til de brede «koordineri­ngsmøtene».

– Jeg vil ikke ha flere slike møter når jeg er i tvil om de skjer i tråd med kommunelov­en, sa hun.

Og la til at hun har fått kritikk for den holdningen.

Til stede på møte var også leder Line Bosnes Hegna fra Telemark Kontrollut­valgssekre­tariat, samt revisjonss­jef Tor Ole Holbek fra Agder kommunerev­isjon.

Begge vektla kommunelov­ens bestemmels­er om at møter i politisk forstand skal være åpne, ha dagsorden og tydeligere referater om hva som er besluttet.

PROFESSOR-KRITIKK

I sakspapire­ne var det delt ut en avisartikk­el fra Fædrelands­vennen der jusprofess­or Jan Fr. Bernt gikk hardt ut mot kommunens praksis der man avholder møter uten innkalling, referat og dagsorden. Professor mente praksis er i strid med kommunelov­en.

– Vi har jo nesten mistet oversikten over møtestrukt­uren. Vi må huske på at vi er satt til å tjene innbyggern­e våre, og ikke gjemme oss bort for dem. Kan virke som om det har ligget bekvemmeli­ghet til grunn når man har gått over i lukkede former, sukket Peder Johan Pedersen fra SV.

Utvalgsled­er Jan Stubstad (H) gikk tydelig ut og ønsker at kommunen skal avvikle alle møter som ikke er i tråd med loven, for å gjenoppret­te tillit i befolkning­en. Han fikk det som han ville. Kontrollut­valget vedtok å oppfordre kommunesty­ret til å endre dagens praksis med uformelle møter, «og særlig mandagsmøt­ene i dagens form» ble det presisert.

Etter vedtaket ble møtet lukket for å behandle den første av to varslingss­aker som sto på dagsorden tirsdag. Begge sakene handlet om arbeidsmil­jøet på rådhuset.

 ?? FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN ?? Søgne kommunes kontrollut­valg diskuterte tirsdag praksisen med møter uten innkalling, dagsorden og referat. På ordfører-plassen sitter leder Jan Stubstad (H), flankert av Line Bosnes Hegna fra Telemark Kontrollut­valgssekre­tariat. Ordfører Astrid Hilde...
FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN Søgne kommunes kontrollut­valg diskuterte tirsdag praksisen med møter uten innkalling, dagsorden og referat. På ordfører-plassen sitter leder Jan Stubstad (H), flankert av Line Bosnes Hegna fra Telemark Kontrollut­valgssekre­tariat. Ordfører Astrid Hilde...
 ?? FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN ?? Ordfører Astrid Hilde forklarte seg om møtevirkso­mheten på rådhuset. Hun vil ha slutt på møtene som ikke er i tråd med kommunelov­en.
FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN Ordfører Astrid Hilde forklarte seg om møtevirkso­mheten på rådhuset. Hun vil ha slutt på møtene som ikke er i tråd med kommunelov­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway