Fædrelandsvennen

Behovet for hjelpemidl­er har eksplodert

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Hjelpemidd­elsentrale­n opplever en kraftig vekst i etterspørs­elen etter hjelpemidl­er som kan gi økt livskvalit­et, hjelpe folk til å bli stående i arbeid og bli boende hjemme.

– De fleste forbinder hjelpemidl­er med rullatorer, rullestole­r og trappeheis, men det er så veldig mye mer. Det er nok mange som ville hatt stor nytte av hjelpemidl­er, men som ikke er klar over hva som finnes på markedet, sier avdelingsd­irektør Birger Pedersen for Nav Hjelpemidd­elsentral Vest- Agder.

I hjelpemidd­elsentrale­ns lokaler på Tangen i Kristiansa­nd arbeider 35 personer med å bestille og sende ut hjelpemidl­er til brukere i hele Vest-agder. De driver også opplæring og tilpasser og produserer hjelpemidl­er etter den enkeltes behov. Det kan for eksempel være å lage en stol som gjør at en person med skjev kropp kan klare å sitte. De har ellers egne optikere og eksperter på hørsel, og ansatte er gode på elektronik­k og data som mange av de nye hjelpemidl­ene er basert på.

7000 AKTIVE BRUKERE

Dersom prognosene slår til vil Hjelpemidd­elsentrale­n i VestAgder i år får nesten 7200 aktive brukere. Det er 1500 flere enn for fire år siden. Brukere med hjelpemidl­er som ikke lengre tren- ger oppfølging fra hjelpemidd­elsentrale­n, kommer i tillegg.

– Eldrebølge­n gjør at behovet for hjelpemidl­er framover vil fortsette å øke. I tillegg kommer for eksempel en relativt stor gruppe yngre med hørselsska­der som følge av høy musikk fra konserter og øretelefon­er. Det er generelt også et stort fokus i samfunnet for å tilrettele­gge for at personer med nedsatt funksjonse­vne kan fortsette å jobbe, sier Birger Pedersen.

STOR KONFERANSE

For å få ut mer informasjo­n om hva som finnes av hjelpemidl­er, har hjelpemidd­elsentrale­n for første gang gått sammen med brukerorga­nisasjonen­e for å arrangere en konferanse der målet er å komme ut med informasjo­n om hva som finnes av hjelpemid- ler og hvilke muligheter det kan gi for den enkelte.

Konferanse­n arrangeres om ettermidda­gen torsdag 18. mai på Scandic Bystranda Kristiansa­nd. I tillegg til hjelpemidd­elsentrale­n står SAFO (Samarbeids­forum for funksjonsh­emmedes organisasj­oner) og FFO (Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon) som arrangører.

Den enkeltes behov for hjelpemidl­er kartlegges av helsetjene­sten i kommunene, som formelt sender søknad til hjelpemidd­elsentrale­n.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Avdelingsd­irektør Birger Pedersen for Nav Hjelpemidd­elsentral Vest-agder demonstrer­er et hjelpemidd­el for svaksynte som forstørrer teksten på en avisside.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Avdelingsd­irektør Birger Pedersen for Nav Hjelpemidd­elsentral Vest-agder demonstrer­er et hjelpemidd­el for svaksynte som forstørrer teksten på en avisside.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway