Fædrelandsvennen

Bråstopp for stemmerett for 16-åringer

- JARLE R. MARTINSEN

I to lokalvalg har 16- og 17-åringene fått stemme i Mandal. Men nå er det slutt.

– Dette er rett og slett hårreisend­e, synes mandalsord­fører Alf Erik Andersen (FRP) som er opprørt over avgjørelse­n til egen regjering.

I 2009 hadde Grimstad denne forsøksord­ningen sammen med Mandal. Fire år etter gjaldt det Mandal og Lillesand sammen med 18 andre forsøkskom­muner i Norge.

– Ordningen har vært en stor suksess og bidratt til politisk engasjemen­t blant ungdommene, sier leder for barne- og ungdomsutv­alget i Mandal, Anne Grønsund.

Det var 60,4 prosent av 16- og 17-åringene som fant veien til valgurnen i Mandal i 2015. Det var ørlite mer enn resten av befolkning­en der 60,3 prosent stemte.

– Det forteller jo mer enn noe annet hvor godt ordningen traff de unge. Så at regjeringe­n vil ha slutt på dette er veldig trist, sier Grønsund.

I januar hadde hun og resten av BU møte med kommunalmi­nister Jan Tore Sanner som riktignok sa han er prinsipiel­t imot allmenn stemmerett for 16-åringene. Likevel anbefalte han Mandal å søke om å igjen bli en forsøkskom­mune.

– Derfor er avviklinge­n av ordningen spesielt skuffende, sier Grønsund.

Statssekre­tær Grete Ellingsen i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet begrunner i en epost om å droppe stemme for 16og 17-åringene slik:

– Selv om forsøket viste høy valgdeltak­else blant dem som fikk stemmerett, ser det ikke ut til å gi effekt på lengre sikt for de 16- og 17-åringene som stemte i 2011. De benyttet seg heller ikke av stemmerett­en i større grad ved de neste valgene sammenlign­et med den gruppen som ikke fikk stemmerett som 16- eller 17-åringer, skriver hun.

Hun skriver også at det er liten tilslutnin­g i befolkning­en til forslaget om nedsatt stemmerett­salder.

Det så også lenge ut til at regjeringe­n ville det skal være slutt på at landets barne- og ungdomsråd skal ha mulighet til møte- og talerett i kommunesty­rene.

– Men dette virker likevel til å la seg ordne. Et flertall kommunalko­miteen ønsker at dette skal være opp til hver enkelt kommune å bestemme, sier Grønsund.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mandalsord­fører Alf Erik Andersen og Aps Even Tronstad Sagebakken på besøk på Blomdalen ungdomssko­le før lokalvalge­t i 2015. Hensikten var å få ungdommene til å stemme. Men nå blir ordningen med 16 års stemmerett slutt.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mandalsord­fører Alf Erik Andersen og Aps Even Tronstad Sagebakken på besøk på Blomdalen ungdomssko­le før lokalvalge­t i 2015. Hensikten var å få ungdommene til å stemme. Men nå blir ordningen med 16 års stemmerett slutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway