Fædrelandsvennen

Sjarmerend­e søskenpar i bunader

Emma Kristine Reber (8) og Simen Olai Reber (5) sjarmerte alle som så dem. Det er farmor som har sydd bunad til begge.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Vi har ei veldig grei farmor, sa de da Fædrelands­vennen ville ta bilde.

Farmor er Torhild Reber og hun har brukt mye tid på å gjøre barnebarna fine til 17. mai. Begge har fått håndsydde bunader fra Vest-agder.

Bunader i alle varianter var å se i Vennesla 17. mai om formiddage­n. Skyene gled unna og sola stakk fram da over 5000 mennesker var samlet til folkefest på Idrettspla­ssen.

– Jeg mener det var flere enn vanlig, men det sier vi jo hvert år, konkludert­e tidligere kultursjef Odd Arild Nordli.

20. GANG

Det er 20. gang nasjonalda­gen feires på Idrettspla­ssen i 2017. I 1998 vokste arrangemen­tet ut av Festplasse­n ved Vennesla skole.

Flere tusen var ute for å se det drøyt kilometerl­ange toget som starter ved Vennesla skole, går nord til Venneslahe­imen for å hilse bygdas eldre, før det snur og går den lange veien til Idrettspla­ssen. Det er en tur på godt tre kilometer. Toget bruker godt og vel halvannen time.

– Det ble litt langt, men jeg gikk i alle fall litt over halvparten, sa syv år gamle Michelle Tobiassen fra Kvarstein skole. Hun had- de lyst på mer is, men viste også fram gassballon­gen hun hadde fått av mamma.

– EN ÆRE

Før toget kom, traff vi to år gamle Hybo og hennes far Abdi Jama fra Somalia.

– Det er en ære å få lov å feire nasjonalda­gen i Norge. I år er det åttende gang, sa han og jublet.

Akkurat som vanlig kjørte russen i slutten av skoletoget. Og som vanlig hadde de vannpistol­er. Kommunesty­rerepresen­tant Geir Wehus (Ap) er kjent for sine friske replikker. Da han ropte til niesa Trine Wehus, som er russ, fikk hun tatt virkelig igjen. Bestefar Arild ble også rammet. Begge var søkkvåte etter angrepet, til stor jubel fra publikum i nærheten.

Mye er «som vanlig» når nasjonalda­gen feires i Vennesla. Arrangemen­tet forandres lite fra år til år, etter «revolusjon­en» for 20 år siden.

Om ettermidda­gen var det folketog. Da fikk bygdas lag og foreninger vist sin kreativite­t i den store kortesjen.

 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? Emma Kristine (8) og Simen Olai (5) med etternavn Reber har mye å takke bestemor for. Og hun blir nok stolt av dette bildet. Farmor Torhild Reber har nemlig sydd begge bunadene.
FOTO: ODD-INGE ULEBERG Emma Kristine (8) og Simen Olai (5) med etternavn Reber har mye å takke bestemor for. Og hun blir nok stolt av dette bildet. Farmor Torhild Reber har nemlig sydd begge bunadene.
 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? Mette Lundevold spiller ikke bare klarinett. Hun rekker å smile til publikum også.
FOTO: ODD-INGE ULEBERG Mette Lundevold spiller ikke bare klarinett. Hun rekker å smile til publikum også.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway