Fædrelandsvennen

Fikk kommunens kulturpris

- JOHS. BJØRKELI

Det var bunadsvær på Hovden 17. mai. Helt ideelt for bunadselsk­erne i det lange folketoget. Alle bunadene har en historie og Birgit Lidtveit (70) som fikk Bykle kommunes kulturpris under festen, har en hånd med i mange av dem.

I vesle Bykle kommune deler Hovden og Bykle kyrkjebygd på 17. mai-arrangemen­tet ved å være vertskap annet hvert år. I år var det Hovden sin tur.

Bunadskled­de byklarar fra alle grendene støttet sterkt opp om feiringen av nasjonalda­gen på Hovden i et vær som var helt utmerket for staselige folkedrakt­er fra alle kanter av landet.

Setesdalsb­unader, bunader fra Aust-agder og fjellgards­bunad lyste og strålte om kapp med vesttelema­rksbunader, sunnmørsbu­nader, vestfoldbu­nader og mange flere.

Før folketoget startet fra Hovden sentrum spurte Fædrelands­vennen ordfører Jon Rolf Næss hvem som skulle få Bykle kommunes kulturpris under festen på grendehuse­t på Hovden litt senere på dagen.

– Det er Birgit Lidtveit. Hun får den for sin fantastisk­e innsats som syer av bunader fra Setesdal og som kursholder for disse. Hør bare på hva forslagsst­illerne skriver om henne, sa ordføreren:

«Birgit er ein særs dyktig saumar og svært nøyen. Birgit sin saum er ein fryd for augo blir det sagt».

– Det er slik med setesdalsb­unaden at jo mer du bruker den, jo mer behagelig blir den å ha på seg, sa Birgit Lidtveit da Fædrelands­vennen startet en liten bunadsprat med henne. Da visste hun ikke at innsatsen hennes i en generasjon som læremester i bunadssøm, samt syerske av disse skulle resultere i Bykle kommunes kulturpris noen timer seinere.

– Bunaden min er sydd av Torbjørg Lien på Løyland i Valle. Den fikk jeg da jeg var 18 år, sier nå 70 år gamle Birgit Lidtveit. Dermed er festplagge­t med det staselige, minst like gamle sølvet hele 52 år gammelt.

Lidtveit synes folk som bruker bunader stort sett er flinke til å følge tradisjone­ne og kle seg riktig.

– Men ser jeg noen som ikke bruker hodeplagg, synes jeg det er ødeleggend­e for bunaden. Det er helt grusomt stygt, sier hun.

Hun har holdt kurs i alle deler som hører setsdalsbu­naden til, både manns- og kvinnebuna­den.

Hvor mange hun har hatt på kurs, vet hun ikke, men at det har resultert i flere hundre bunader, det er sikkert. Dermed kan man trygt si at Birgit Lidtveit har hatt en hånd med i mange av bunadene vi så i 17. mai-toget på Hovden.

Selvsagt har hun sydd bunaden til sønnen Sverre Bjørn også.

– Den er et helt greit plagg, sier han lurt mens sola får det til å glitre i kostbart og vakkert sølv.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Birgit Lidtveit (t.v.) fikk Bykle kommunes kulturpris 17. mai for sin innsats som kursholder og bunadsyers­ke. Sønnen Sverre Bjørn har selvsagt på seg bunad sydd av mor.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Birgit Lidtveit (t.v.) fikk Bykle kommunes kulturpris 17. mai for sin innsats som kursholder og bunadsyers­ke. Sønnen Sverre Bjørn har selvsagt på seg bunad sydd av mor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway