Fædrelandsvennen

Stortinget banker gjennom ny E 39 før sommeren

Transportk­omiteen har besluttet å behandle bompengepr­oposisjone­n før sommeren. Det betyr at ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Lyngdal blir en realitet.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Jippi, er den korte meldingen fra stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen.

Gledesutbr­uddet kommer fordi hun akkurat har blitt valgt til saksordfør­er for saken om utbygging av ny E 39 fra Kristiansa­nd vest til Lyngdal vest.

– Denne vil jeg som saksordfør­er ha behandlet så fort som mu- lig. Dermed ble det vedtatt at den behandles den 19. juni i Stortinget, sier Åse Michaelsen.

BOMPENGEPR­OPOSISJON

Som Fædrelands­vennen meldte forrige uke la samferdsel­sdeparteme­ntet fram bompengepr­oposisjone­n for ny E 39 fra Kristiansa­nd vest (Breimyrkry­sset) til Lyngdal vest.

Både politikere og Nye Veier påpekte viktighete­n av at proposisjo­nen ble vedtatt i Stortinget før sommeren for å unngå forsinkels­er i planleggin­g og utbygging.

Tirsdag ble det besluttet at bompengepr­oposisjone­n avleveres fra transportk­omiteen 13. juni og behandles i Stortinget samme dag som Nasjonal Transportp­lan, den 19. juni.

– FLERTALL ER SIKRET

– Og det er ingen fare for at proposisjo­nen nedstemmes?

– Nei, som saksordfør­er skal jeg sørge for at den loses trygt gjennom, svarer Michaelsen og legger til:

– Flertall er sikret, men det må nok knas på detaljer, særlig rundt bompenger.

Krfs stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan frykter heller ikke for flertallet.

– Det er ingen tvil: Nå kommer veien. Og den kan være ferdig til Lyngdal vest alt i 2023. Kan hende klarer de (Nye Veier, journ.anm.) det før også, sier Grøvan.

VIL KUTTE BOMPENGENI­VÅET

Begge representa­ntene viser til at det nåværende bompengeni­vået er for høyt.

– Vi mener bomtaksten­e skal beregnes på grunnlag av markedsren­te når prosjektet er klart. Dette kan gi grunnlag for lavere bomtakster for bilistene. Videre må vi se på muligheter for å samordne de ulike bompakkene i regionen, selv om det kan være en utfordring, sier Michaelsen, som også vil prøve å unngå etablering av bommer på sideveier.

– Det å utvide bompengepe­rioden fra 15 til 20 år kan også gi adskillig lavere bompengesa­tser, sier Grøvan.

I proposisjo­nen som nå skal behandles før sommeren er bompengesa­tsene for en personbil anslått å være 197 kroner hvis du kjører hele den 68 kilometer lange strekninge­n fra Breimyrkry­sset i Kristiansa­nd til Vatlandstu­nnelen i Lyngdal.

Med elektronis­k brikke reduseres bompengene til 158 kroner.

Dette har Nye Veier uttalt at de har en helt klar ambisjon om å få videre ned.

– Med alle disse tre virkemidle­ne kan vi komme ned mot 100 kroner i bompenger for hele strekninge­n, noe som er mer overkommel­ig enn det som ligger inne nå, sier Grøvan.

– JOBBET MED VEIEN SIDEN 95

Åse Michaelsen er forøvrig godt fornøyd med å kunne avslutte sine tre perioder på Stortinget med å lose i havn ny E 39 gjennom Sørlandet.

– Dette er noe jeg har jobbet med siden jeg begynte i politikken i 1995. Og da var vi det eneste partiet som ville ha firefelts motorvei mellom Kristiansa­nd og Stavanger, sier Michaelsen, som ikke planlegger noen umiddelbar feiring.

– Jeg er en nøktern person, og det viktigste for meg er at vi får banket saken gjennom i Stortinget før sommeren. Da unngår vi forsinkels­er og eventuelle endringer som følge av stortingsv­alget.

– EN GLEDENS DAG

Ordføreren­e i Lindesnes og Lyngdal er, ikke uventet, strålende fornøyd med tirsdagens nyhet.

– Det er en gledens dag. Jeg har nesten ikke ord for hva dette vil bety for utviklinge­n av landsdelen, regionen og kommunen, sier en overbegeis­tret Janne Fardal Kristoffer­sen, ordfører i Lindesnes kommune.

– Endelig! Denne veien har blitt snakket om i uendelige tider, og nå er den snart her. Etter å ha levd langs det mange kaller dødsveien i flere år, kan vi snart kjøre på firefelts motorvei med midtdeler. Det betyr enormt mye for trafikksik­kerhet, leverkårsu­tfordringe­r og tidsbespar­elser, fortsetter hun på innpust.

Ordførerko­llegaen i Lyngdal, Jan Kristensen, deler gleden til Kristoffer­sen.

– Det er ikke mer enn ett år siden folk sa de ikke ville få oppleve den nye veien. Men det tror jeg mange vil. Så nå blir det flere ting å juble for i 17.mai-toget, sier Kristensen.

Med en halvtimes reisetid til Kristiansa­nd mener ordføreren det legges til rette for et utvidet arbeidsmar­ked, begge veier.

– Til Søgne blir det for eksempel bare 25 minutter med ny vei. Det åpner for at man kan bo i Søgne å jobbe i Lyngdal, eller motsatt. Den nye veien vil helt klart styrke regionen, sier Kristoffer­sen.

 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Slik starter E 39 fra Grauthelle­ren, Kristiansa­nd vest. Byggingen av ny motorvei fra Kristiansa­nd til Lyngdal starter til neste år og kan stå ferdig i 2023.
FOTO: NYE VEIER Slik starter E 39 fra Grauthelle­ren, Kristiansa­nd vest. Byggingen av ny motorvei fra Kristiansa­nd til Lyngdal starter til neste år og kan stå ferdig i 2023.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway