Fædrelandsvennen

Overrakte én million i kontanter

Tusen nystrøkne, norske tusenlappe­r var med i bagasjen da Karmel-institutte­ts formann John Skåland og aktivister fra Kristiansa­nd besøkte israelske bosettere på Vestbredde­n.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

I vinter startet Karmel-institutte­t en innsamling­saksjon til støtte for nybygging i ulovlige bosettinge­r i området som kalles Samaria.

Området er den nordlige delen av det som i Fn-språk omtales som Vestbredde­n, og der en skarp FNS sikkerhets­råds resolusjon nummer 2334 krever full stans i bygging av nye israelske bosettinge­r. FN mener de israelske aktivitete­ne med å etablere nye bosettinge­r er i strid med internasjo­nal lov.

– Vår innsamling­saksjon er et direkte svar på Fn-resolusjon­en. Vi protestere­r mot den, og vil gjøre hva vi kan for å støtte det jødiske folkets interesser i dette området, sier John Skåland.

– OVERRASKEN­DE LETT

Han satte seg som mål å samle inn én million kroner fra eksisteren­de og nye givere.

– Det gikk overrasken­de fort og lett. Vi fikk en enorm oppsluning om kampanjen vår, sier han.

Forrige uke var han i Israel for å møte venner og overrekke pengegaven sammen med blant annet aktivister fra Kristiansa­nd. En av dem var Baby Osmundsen, som Fædrelands­vennen møtte første gang avisen skrev om innsamling­ene til ulovlige bosettinge­r.

Pengegaven ble overrakt i bosettinge­n Ma’ale Efraim. Her, og i bosettinge­ne Havod Yair og Alonei Shilo, skal pengene brukes tilå reise tre permanente bygg som skal huse hjelpetilt­ak for vanskeligs­tilt ungdom.

LER AV FORBUDSFOR­SLAG

Sist Fædrelands­vennen skrev om saken, tok Norsk Folkehjelp til orde for et lovforbud mot innsamling­ene.

– Det er en veldig alvorlig situasjon når myndighete­r mener nye bosettinge­r er ulovlig og hindrer fredsprose­ssene, og samtidig har vi organisasj­oner her som åpent jobber for å øke byggeaktiv­itene i de okkuperte områdene. Dette bør blir forbudt, sa rådgiver Ingvild Skogvold i Norsk Folkehjelp, som i sin tid fikk fjernet Karmel- institutte­t fra listen over organisasj­oner som mottar skattefrie gaver.

Men John Skåland er ikke redd for at Norsk Folkehjelp skal stanse dem.

– Jeg bare ler av dette. Jeg ler høyt! Norge er ennå et forholdsvi­s fritt land. De kan ikke forby alt de ikke liker. Og innsamling­en vår viser at det er ganske bra med støtte til bosetterne­s aktivi- teter her til lands, sier Skåland til Fædrelands­vennen.

FAKTA På BAKKEN

Endringen av befolkning­ssammenset­ningen i de okkuperte områdene kalles å endre «facts on the ground». Litt avhengig av hvordan man regner, er det om lag en halv million israelske bosettere nå i de områdene Israel okkuperte i 1967.

En som har vært med i bosetterbe­vegelsen fra starten av, er nybyggerta­lsmannen Motti Isaak. Til Karmel Israel-nytt sa han dette da John Skåland overrakte milliongav­en:

– Jeg blir rørt når jeg tenker på de mange år med Karmel og de år som vi har foran oss. Det er viktig med de lange kjeder som har gått gjennom generasjon­ene, fra inkvisisjo­ner til holocaust og i dag tilbake til Israels land. Det har vært ett bygg her og ett bygg der på Israels fjell. Til slutt er det blitt tusenvis av hus og bygg. Det er vanskelig å forstå dette, men vi klarte det.

 ?? FOTO: HELJE NORDBERG, KARMEL ISRAEL-NYTT ?? Nybyggerta­lsmann Motti Isaak og Karmel-formann John Skåland under overrekkel­sen av en million norske kroner i mai 2017.
FOTO: HELJE NORDBERG, KARMEL ISRAEL-NYTT Nybyggerta­lsmann Motti Isaak og Karmel-formann John Skåland under overrekkel­sen av en million norske kroner i mai 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway