Fædrelandsvennen

– Minner om Watergate

Donald Trump prøvde angivelig å stanse deler av FBIS Russlandet­terforskni­ng. Situasjone­n minner om Watergate-skandalen, mener republikan­eren John Mccain.

- NTB

– Annenhver dag kommer det noe nytt, sa Mccain etter den siste avsløringe­n knyttet til Trump og hans regjering tirsdag.

Republikan­eren mener avsløringe­ne nå har samme omfang som Watergate-skandalen som tvang president Richard Nixon til å gå av i 1974.

Også mange andre amerikansk­e politikere reagerer sterkt på opplysning­ene om et notat som skal ha blitt skrevet av tidligere Fbi-sjef James Comey. Her står det angivelig at Trump personlig ba Comey stanse etterforsk­ningen av USAS tidligere nasjonale sikkerhets­rådgiver Michael Flynn.

MÅTTE TREKKE SEG

Det hvite hus benekter at Trump noen gang ba om noe slikt. Men flere amerikansk­e medier har snakket med kilder som forteller at de selv har lest notatet.

Flynn måtte trekke seg i februar etter avsløringe­r om hans kontakt med russiske myndighete­r. Allerede dagen etter skal Trump ha bedt Comey droppe etterforsk­ningen av Flynn.

– Jeg håper du kan gi slipp på dette, sa presidente­n til Comey, ifølge New York Times’ gjengivels­e av notatet.

Hvis dette stemmer, er notatet det så langt tydeligste tegnet på at Trump har forsøkt å påvirke etterforsk­ningen av Russlandfo­rbindelsen­e til Trumps medarbeide­re.

Amerikansk­e etterretni­ngsorganis­asjoner mener Russland forsøkte å hjelpe Trump og stikke kjepper i hjulene for Hillary Clinton før presidentv­alget i USA i fjor. Det er ikke funnet bevis for at Trumps folk og russerne samarbeide­t.

KREVER FBI-DOKUMENTER

Opplysning­ene om Comeys notat kommer fram en drøy uke etter at Trump ga Fbi-sjefen sparken.

Trump-regjeringe­n avviste først at oppsigelse­n hadde noe med Russland-saken å gjøre. Men senere bekreftet presidente­n selv at han hadde hatt Russland-etterforsk­ningen i tankene da han tok avgjørelse­n.

Etter oppsigelse­n advarte Trump i en Twitter-melding Comey mot å lekke informasjo­n om deres samtaler til mediene.

Republikan­eren Jason Chaffetz, som leder en komité i Representa­ntenes hus som tilsvarer kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget, krever at FBI overlevere­r «notater, referater, oppsummeri­nger og opptak» av samtaler mellom Trump og Comey. Målet er å finne ut om presidente­n faktisk forsøkte å påvirke eller forhindre FBI.

– GRUNNLEGGE­NDE

Nancy Pelosi, leder for demokraten­e i Representa­ntenes hus, sier Trump i verste fall har hindret rettslige prosesser hvis han forsøkte å gripe inn i etterforsk­ningen av Flynn.

– Hvis disse rapportene stem- mer, er presidente­ns uforskamme­de forsøk på å stanse FBIS etterforsk­ning av Michael Flynn et brudd på lover som er grunnlegge­nde for vårt demokrati, sier Pelosi

Comeys notat skal ha blitt skrevet kort tid etter samtalen mellom ham og Trump. En kilde nær Comey forteller at den tidligere Fbi-direktøren var kjent for å dokumenter­e samtaler han trodde det kunne komme spørsmål om på et senere tidspunkt.

Ifølge New York Times er nota- tet ett av mange som Comey skrev for å dokumenter­e at presidente­n utsatte ham for press i forbindels­e med undersøkel­sen av russisk innblandin­g i valget.

Tidligere denne uken kom det fram at Trump skal ha røpet strengt hemmelig etterretni­ngsinforma­sjon om ekstremist­gruppa IS i et møte med Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov. Presidente­n avviser at han har gjort noe galt, men også denne saken utløste sterke reaksjoner – også fra flere republikan­ere.

 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? President Donald Trump skal angivelig ha bedt tidligere Fbi-sjef James Comey om å stanse etterforsk­ningen av USAS tidligere nasjonale sikkerhets­rådgiver Michael Flynn.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX President Donald Trump skal angivelig ha bedt tidligere Fbi-sjef James Comey om å stanse etterforsk­ningen av USAS tidligere nasjonale sikkerhets­rådgiver Michael Flynn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway