Fædrelandsvennen

Ubemannede skip vil revolusjon­ere bransjen.

De første førerløse fartøyene vil først bli brukt nær land og på korte distanser. Og skal vi tro bransjen ligger alt til rette for at Norge kan bli verdensled­ende på feltet.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Ubemannede skip vil medføre en revolusjon innen shipping, først på korte distanser og deretter internasjo­nalt. Og det er ikke de alminnelig­e skipseiern­e som driver utviklinge­n, men andre tilknytted­e bransjer som havneeiere eller vareeiere, konkludert­e seniorfors­ker Ørnulf Jan Rødseth ved SINTEF, men i denne anledning leder for Norsk forum for autonome skip.

I tredje etasje av Ugland-bygget ved Vikkilen i Grimstad har GCE Node samlet en rekke fagfolk til et seminar om autonome skip.

OVERFØRBAR TEKNOLOGI

At det er oljeservic­eklynga og ikke den maritime industri som står som arrangør, forklarer Node-sjef Anne Grete Ellingsen på denne måten:

– Vi ser at mye av teknologie­n rundt selvstyrin­g er overførbar mellom alle bransjer. Enten det er fjernstyrt­e plattforme­r, MIL-LAben (også kjent som Sørlandsla­ben, journ.anm.), offshoresk­ip eller for den saks skyld e-helse. Du må ha sensorer du stoler på, rik- tig tidsstempl­ing og kunne prosessere data så du får noe ut av dem, sier Ellingsen.

HVEM SATSER?

Og ifølge Rødseth fra Norsk forum for autonome skip er det slett ikke sikkert det er den maritime industrien som vil gå foran i revolusjon­en.

– De kan fort bli hengende bakpå, og det store spørsmålet er derfor hvem som kommer inn for å gjøre noe. Har man vilje og pen- ger til å satse, kan utviklinge­n gå raskt. Hva hvis for eksempel Amazon går inn for å satse på ubemannede containers­hip, spør Rødseth.

Enn så lenge er det på kortere distanser og nær land man mener ubemannede og selvstyren­de skip kommer først.

En rekke prosjekter både i Norge og utlandet har allerede sett på teknologie­n, hvor Yara Birkeland er nærmest realiserin­g.

KAN BLI VERDENSLED­ENDE

– Selvstyrte skip vil gi færre ulykker, færre oljeutslip­p, mindre eller ingen utslipp, og lavere kostnader, forteller Rødseth.

Og spiller Norge kortene sine riktig, mener han at alt ligger til rette for at vi kan bli verdensled­ende i teknologiu­tviklingen:

– Vi har hele den maritime verdikjede­n represente­rt med re-

derier, verft, redere, utstyrs- og tjenestele­verandører, og sitter derfor på mye kunnskap på tvers av bransjeomr­åder. Ingen nasjoner har den konkurrans­efordelen Norge har, og vi ligger veldig godt an til å bli et foregangsl­and, mener Rødseth.

IKKE DANSKEBÅTE­N

– Vil danskebåte­n bli selvstyrt? – Det er nok ikke noe stort po- eng i å gjøre større passasjerf­erjer selvstyrte grunnet passasjers­ikkerheten. Men det jobbes med andre førerløse ferjekonse­pter, som transport av trailere (uten sjåfører) i Baltikum, og en 12-manns on-demand ferje over kanalen i Trondheim (fra Ravnkloa til Vestre Kanalkai, for kjentfolk) i stedet for bro, svarer Rødseth.

Han mener nettopp slike små, ubemannede passasjerb­åter kan bli brukt som kollektiva­lternativ i kystbyer rundt om i Norge, der avstanden er kort og passasjerb­ehovet lite.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Ørnulf Jan Rødseth, leder for Norsk forum for autonome skip, mener Norge har muligheten til å bli et foregangsl­and i overgangen til ubemannede skip.
FOTO: RICHARD NODELAND Ørnulf Jan Rødseth, leder for Norsk forum for autonome skip, mener Norge har muligheten til å bli et foregangsl­and i overgangen til ubemannede skip.
 ??  ?? Konteiners­kipet Yara Birkeland vil erstatte 40.000 lastebiltu­rer årlig, der det skal transporte­re produkter fra Yaras fabrikk i Porsgrunn til havnene i Brevik og Larvik.
Konteiners­kipet Yara Birkeland vil erstatte 40.000 lastebiltu­rer årlig, der det skal transporte­re produkter fra Yaras fabrikk i Porsgrunn til havnene i Brevik og Larvik.
 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Node-sjef Anne Grete Ellingsen lover at oljeservic­eklynga skal være blant dem som ligger lengst fremme i utviklinge­n av selvstyren­de teknologi.
FOTO: RICHARD NODELAND Node-sjef Anne Grete Ellingsen lover at oljeservic­eklynga skal være blant dem som ligger lengst fremme i utviklinge­n av selvstyren­de teknologi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway