Fædrelandsvennen

Grønn satsing med røde tall

- NTB

Ledelsen erkjenner at Miljøparti­et De Grønnes program ikke lar seg gjennomfør­e på én stortingsp­eriode. Listen over kostbare forslag er lang.

– Nei, sier talsperson­ene Une Bastholm og Rasmus Hansson i kor på direkte spørsmål om programmet kan gjennomfør­es på fire år.

– Men det er en skjebne vi deler med alle partier. Et program inneholder kortsiktig­e og langsiktig­e mål, understrek­er Hansson.

Til helgen holder partiet sitt landsmøte på Lillehamme­r, og tirsdag møtte frontfigur­ene pressen i Oslo.

Sammen med Rødt har MDG det mest radikale programmet av de norske partiene.

De Grønne vil bort fra en oljedrevet forbruksøk­onomi hvor fokuset er økonomisk vekst, og over i en grønn, sirkulær økonomi. For å komme dit åpner partiet for en periode med «store investerin­ger» og prioriteri­ng av grønn omstilling fremfor «store utvidelser av velferdsst­aten».

MDGS programfor­slag er en kostbar meny, både på kort og lang sikt. Oljenæring­en skal over 15–20 år fases ut, og folk skal jobbe mindre. Begge tiltakene vil kunne koste staten titalls milliarder i tapte skatteinnt­ekter.

Samtidig foreslås momsen fjernet på reparasjon, gjenbruk, kollektivt­ransport, frukt, grønt og økologiske varer. Kjøp av fossile varebiler og busser skal fases ut innen 2025, det skal bli mulig å reise fra Oslo til Bergen og Trondheim med tog på fire timer i 2025 og det skal innføres en egen belønning til «klimaflink­iser», ifølge forslagene.

Partiet vil bruke skatteinse­ntiver for å stimulere til miljøvennl­ig atferd og samtidig subsidiere tiltak for å få fart på det grønne skiftet, som støtte til dele-, utleie- og utlånsordn­inger.

På landsmøtet blir det også diskusjone­r om kjøttfri dag i offentlige kantiner, sykelønn og karensdag og kutt i formuesska­tten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Une Bastholm og Rasmus Hansson, nasjonale talsperson­er i De Grønne, under en pressekonf­eranse før partiets landsmøte.
FOTO: NTB SCANPIX Une Bastholm og Rasmus Hansson, nasjonale talsperson­er i De Grønne, under en pressekonf­eranse før partiets landsmøte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway