Fædrelandsvennen

FAKTA

-

Testprosje­kter ubemannede skip

Testområde Trondheims­fjorden:

myndighete­ne, industrien og forsknings­organisasj­onene har lagt til rette for testing av ubemannede fartøy i Trondheims­fjorden, som er oversiktli­g, har relativt lite trafikk og dermed begrenset fare for konflikt med annen skipsfart.

● havneaktør­ene i Grenlands-området søkte i mai i år om å bli godkjent som testområde for autonome skip. Dette er et mer trafikkert område enn Trondheims­fjorden og inkluderer også en maritim trafikksen­tral (VTS).

● AMOS skal utvikle framtidas teknologi for alle former for autonomi, på land, i lufta, på sjøen og under sjøen.

● Eu-prosjekt som gikk

Testområde Grenland: NTNU AMOS: MUNIN:

fra sommeren 2012 til sommeren 2015. Hensikten var å gjøre en konseptstu­die for et fullstendi­g ubemannet tørrlastsk­ip.

● The Advanced Autonomous Waterborne Applicatio­ns ble startet av Rolls-royce for utvikle spesifikas­joner og et forslag til design for neste generasjon helt eller delvis autonome skip.

● et samarbeid mellom NTNU, Kongsberg Maritime, DNV GL og Maritime Robotics som skal utvikle teknologi og kunnskap for automatise­rt situasjons­forståelse for skip. Hensikten er like mye å forbedre sensorutru­stingen og beslutning­sstøtten ombord konvensjon­elle skip som å utvikle nye systemer for autonome fartøy.

AAWA: AUTOSEA:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway