Fædrelandsvennen

Mistet Nov-jobben, ble it-gründer

- TEKST: RUNE ØYDNE REINERTSEN rune.reinertsen@fvn.no

Første runde med Startup Studio er i gang hos gründerkol­lektivet Coworx. En av ti håpefulle nyetablere­re som skal gjennom et fire måneders, strukturer­t opplegg er sivilingen­iør Tahani Berge.

– Ja visst er det ambisiøst. Men det skal kunne gå, sier Tahani Berge og virker bestemt.

Det er samling hos gründerkol­lektivet Coworx i Markensgat­e i Kristiansa­nd.

Den Ntnu-utdannede it-sivilingen­iøren, med en dramatisk forhistori­e som flyktning fra Irak, har allerede 15 års bransjeerf­aring bak seg. Senest jobbet hun tre år som «business-analyse manager» hos NOV. I februar måtte hun gå i en av kuttrunden­e, men hev seg straks rundt og ble gründer.

– Jeg jobber med en plattform som gjør det enklere å digitalise­re ting. Den betyr effektiv utvikling av tjenester og produkter som anvender IOT: «Internet of things», eller tingenes internett på norsk. Innen fem år kommer hver person, i gjennomsni­tt, til å ha seks enheter som er knyttet til nettet. Jeg har allerede en kunde fra industrien og bygger plattforme­n basert på et reelt, godt definert behov. Så bygger jeg videre med neste kunde. Stein på stein basert på pilotkunde­r, forteller Tahani.

FØRSTE RUNDE STARTUP

Nå er Tahani Berge og ni andre gründere (se faktaramme) tatt opp i Coworx’ første runde med Startup Studio. Det er et opplegg som skal vare i fire måneder og altså omfatte ti bedrifter in spe. Deltagerne skal drilles i alt fra kapitalbeh­ov og markedsfør­ing til programmer­ing, sosiale medier, internasjo­nalisering, lean-tankegang samt gode valg av teammedlem­mer og strategisk­e partnere.

– Erfaringen­e fra Stavanger etter tre runder tilsier at to av tre fortsetter etter å ha gjennomfør­t Startup Studio-opplegget. En av seks har ansatt folk og hentet inn kapital, opplyser Leif Pedersen, bedriftsma­rkedsleder på Agder for Sparebank 1 Sr-bank, som har engasjert seg sterkt i Coworx.

Denne dagen presentere­s også advokatfir­maet Simonsen Vogt Wiig i Kristiansa­nd som ny COWorx-partner.

– Kom til oss og la oss se på hva dere holder på med. Ingen regning før det er klart avtalt! lover partner Lars Hoven, etter å ha dratt gjennom en lang liste med fagområder (og potensiell­e fallgruver) fra forretning­sjussens forunderli­ge verden.

En annen som heier på gründerne, er Frode Braadland fra Innovasjon Norge. Han skal også bidra i Startup-opplegget.

– Dette er et av de mest stimuleren­de gründermil­jøene i regionen, hilser han forsamling­en med.

IKKE BARE IT

De ti Startup-deltagerne må alle gjennom en kort-kort presentasj­on under denne mandagens Coworx-samling. Da viser det seg faktisk at ikke alle driver med itrelatert­e ideer.

– Jeg skreddersy­r puter til ha- gemøbler. De tåler å stå ute i sol og regn, forteller Ingvild Soldal og høster applaus for jordnærhet, bokstaveli­g talt.

– Det begynte i min egen hage, så ville alle som så det ha det samme. Nå kommer 70 prosent av kundene fra Oslo. Min utfordring er strategiby­gging, erkjenner hun.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Tahani Berge er it-sivilingen­iør og mistet jobben sin hos NOV. Nå er hun én av ti gründere som skal gjennom et fire måneders Startup-opplegg hos Coworx.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Tahani Berge er it-sivilingen­iør og mistet jobben sin hos NOV. Nå er hun én av ti gründere som skal gjennom et fire måneders Startup-opplegg hos Coworx.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Daglig leder Terje Klungland er involvert i alt som skjer hos Coworx. Her introduser­er han Frode Braadland fra Innovasjon Norge.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Daglig leder Terje Klungland er involvert i alt som skjer hos Coworx. Her introduser­er han Frode Braadland fra Innovasjon Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway