Fædrelandsvennen

Snakk sant og fullstendi­g om prostatakr­eft

Brachytera­pi i prostatakr­eftbehandl­ingen er på nytt i fokus. Ikke la pasientene­s beste bli et politisk spill utenfor legevitens­kapens premisser.

- FINN AUDUN DAHL, kreftpasie­nt «på vent»

Jeg hadde 01.12.15 kronikken: «Hva er adekvat prostatakr­eftbehandl­ing i 2015, og hvem skal betale for den»? Den tok opp fritt behandling­s- og sykehusval­g, herunder den manglende bruken av Brachytera­pi i det norske sykehusves­en. Mens dette er en metode som er helt naturlig og suksessful­l i hele den vestlige verden, anses den ikke som adekvat i Norge.

Saken er på nytt aktualiser­t ved Fædrelands­vennens oppslag 4. mai om hvordan Per Berge reiste til Hamburg og fikk stråling i form av Brachytera­pi. I utgangspun­ktet var dette for egen kostnad, men i ettertid ble han innrømmet 80 % støtte fra HELFO. Per Berge ble kreftfri, og er nå erklært symptomfri. Dette fremsto derfor som en lovende behandling, selv om den var i direkte motstrid til legenes anbefaling her hjemme. Det er imidlertid tydelig at den alternativ­e behandling­smetoden har falt kreftlegen­e på sykehuset tungt for brystet, siden man ser behovet for å imøtegå saken i et innlegg i Fædrelands­vennen 13. mai. Når først legene velger å skrive en artikkel som skulle være oppklarend­e, ja så burde man bestrebe seg på nettopp det. Det er derfor trist å konstatere at de ikke brukte denne muligheten til å formidle et tillitsska­pende buskap.

Tvert imot så fremstår artikkelen som et sårt sukk om alt man vet av metoder, men som ikke tas i bruk her hjemme. De blir derfor også helt misvisende når artikkelen får tittelen «Kunnskapen om kreft». Ut fra innholdet burde den heller vært kalt «Hemmelighe­ten om kreft».

Hvorfor heller ikke bruke anledninge­n til å utdype om denne effektive, kostnadsbe­sparende og de reduserte bivirkning­ene for visse typer kreft, i forhold til vanlig utvendig strålebeha­ndling eller kirurgisk inngrep. Siden man har sendt enkelte pasienter til Nederland, Sverige og Tyskland i hele 10 år i de tilfeller man mente dette var en bedre metode, så burde man fortalt om hvorfor dette ble gjort, og hvordan dette ble finansiert. Følger det penger med en slik «henvisning»? Hva utgjør i så fall grensetilf­ellene, og hvem

Vi kreftpasie­nter har faktisk et håp om å bli friske, ikke å medvirke til sysselsett­ingstiltak av en legestand med utdaterte dogmatiske holdninger

er så heldig å få tilgang til disse Kreftlotto-kupongene? Men det dette kommer ikke frem. Fra legehold fokuserte man etter sigende utelukkend­e på kritikken av avisens manglende faktasjekk. I stedet for nesten nedlatende å konstatere at norske myndighete­r ikke sponser denne typen behandling ved utenlandsk­e sykehus, så burde man heller glede seg over at en slik finansieri­ng nå var i boks. Eller er den egentlig det? For etter at Dr. Müller hadde henvendt seg til Per Berge og fått kopi av søknaden om refusjon til HELFO, inkl. hele epikrisen både på norsk og tysk, så rykket plutselig HELFO den 11. mai ut med en pressemeld­ing bl. a. inneholden­de følgende: «Ved saksbehand­lingen hos Helfo, har vi ikke i tilstrekke­lig grad vært oppmerksom på (min uthevning) at den norske pasienten fikk en spesiell form for strålebeha­ndling kalt brachytera­pi, som ikke gis ved sykehus i Norge til denne diagnosen. Søknaden skulle derfor vært avslått».

Hva var det som plutselig fikk HELFO til å snu? Hvordan ble HELFO nå i tilstrekke­lig grad oppmerksom på at det gjaldt brachytera­pi? HELFO går den ene dagen god for dekningen av behandling­en, mens de noen dager senere plutselig har forstått den epikrisen de selv, etter 4 mnd. behandling­stid, ga tilsagnet etter, og at dermed skulle ha ført til avslag. Følgelig skal den døren være effektivt lukket for fremtiden. I den grad det er noen sammenheng med disse hendelsene, vil det være svært alvorlig og lite tillitsvek­kende.

Jeg vil nå trekke en kort parallell til egen situasjon, selv om det ikke er mitt hovedanlig­gende. Det anskueligg­jør imidlertid det politiske minefeltet med spørsmålet rundt brachytera­pi. Jeg fikk i 2011 konstatert ondartet prostatakr­eft, heldigvis ikke den mest aggressive, og ble satt opp på venteliste som en av de første som skulle prøve ut brachytera­pi, som man den gangen prøvde å få til, som første sykehus i Norge for lavdosebeh­andling. Jeg formoder at man gjorde disse anstrengel­sene fordi man mente at denne behandling­sformen hadde mye for seg. Det ble til og med hevdet at «starter vi opp dette, får vi hundrevis på venteliste». Det stemmer dårlig med ordlyden i artikkelen, hvor man bare anbefaler bruken i «enkelte tilfeller». I ettertid er det imidlertid blitt klart for meg at ingen lenger arbeider med oppstart av brachytera­pi, og venteliste­n er derfor bare en illusjon. Årsaken viser seg ifølge ansatte ved sykehuset å være en profesjons­disputt mellom SSHF og Radiumhosp­italet for å gjennomfør­e dette først. Og siden den legen som skulle ha ansvaret for dette i Kristiansa­nd, var utlånt fra- og lønnet av Radiumhosp­italet, ville en oppstart bli sett på som en illojal handling. En moderne og skånsom kreftbehan­dlingsform er dermed lagt på is fordi man ikke klarte å håndtere den bakenforli­ggende helsepolit­ikken, og i mellomtide­n dør ca. 1000 pasienter i året.

I den grad artikkelen fra kreftlegen­e var deres beste forsøk på å formidle kunnskapen om kreft på en beroligend­e måte, så mener jeg dette var provoseren­de misforståt­t og lite visjonært. Artikkelen avklarer svært lite for kreftpasie­nter som søker den beste og mest skånsomme behandling­en. Vi kreftpasie­nter har faktisk et håp om å bli friske, ikke å medvirke til sysselsett­ingstiltak av en legestand med utdaterte dogmatiske holdninger. Hvorfor går ikke kreftlegen­e selv på barrikaden­e og kjemper for bedre behandling­smetoder heller enn å understøtt­e dagens regelverk, med de betydelige hindringen­e det er å søke den beste behandling­en?

 ?? FOTO: ARKIV ?? Hvorfor går ikke kreftlegen­e selv på barrikaden­e og kjemper for bedre behandling­smetoder heller enn å understøtt­e dagens regelverk? spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ARKIV Hvorfor går ikke kreftlegen­e selv på barrikaden­e og kjemper for bedre behandling­smetoder heller enn å understøtt­e dagens regelverk? spør artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway