Fædrelandsvennen

Er sørlandsk industri helt avhengig av Eøs-avtalen?

-

Viser til oppslag i avisa torsdag 11. mai.

●● Nok en gang gjentas påstanden om at vi trenger Eøs-avtalen for å få tilgang til Eu-markedet. Denne gangen er utgangspun­ktet en bedrift i Birkenes som selger mye til Eu-land. At Nho-direktør Mathiesen mener at EØS er nødvendig er jo ingen nyhet. NHO represente­rer arbeidsgiv­ersiden og «den kapitaleie­nde klasse» og har alltid vært for EU og EØS.

Men som vi argumenter­te for i en kronikk nylig er det ingen grunn til å tro at ikke Norge skal klare å forhandle seg fram til en likeverdig handelsavt­ale med EU, slik at bedriften på Birkenes kan fortsette å selge sine varer til EUmarkedet uten en Eøs-avtale. Det står i Eøs-avtalen at hvis den sies opp, så skal den tidligere frihandels­avtalen gjelde.

Eøs-avtalen er så mye mer enn en handelsavt­ale. Den griper i økende grad inn i norsk samfunnsli­v og svekker Norges selvstyre. (Noe å tenke på før 17. mai?)

De som ønsker EUS fri flyt og en gjennomgri­pende markedslib­eralisme forsøker å framstille Eøs-avtalen som noe opplagt og udiskutabe­lt. Hvis man er opptatt av at vi skal ha et velreguler­t arbeidsliv og en trygg velferdsst­at fremstår imidlertid Eøs-avtalen mer som en trussel. Før folkeavste­mmingen om Eu-medlemskap i 1994 påsto NHO at 100 000 arbeidspla­sser ville gå tapt hvis vi ikke ble medlem av EU. Det viste seg ikke å stemme. NHO har neppe mer rett denne gangen.

Halvor Fjermeros PER M. MATHISEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway