Fædrelandsvennen

Hets av barnevern, familier og barn

-

Fædrelands­vennen 15. mai har en voldsom forside og 2 sider inni om Barneverne­t (Bvt) som hetses og trues og er i ferd med å gi opp. Ille og uakseptabe­lt.

Avisen Dagen drøfter også Bvt. Utviklinge­n som skyter fart i hets og trusler av Bvt., er ødeleggend­e både for personelle­t og familiene og barna de skal hjelpe.

Men hva er årsaken til at situasjone­n utvikler seg slik? Etter min mening er det en familiepol­itikk gjennom titalls år som har skapt et «sterkt ubehag i kulturen « og et hjelpesyst­em som er riv ruskende galt i forhold til hva det burde være for å gi hjelp til familiene og barna. Det må det ryddes opp i fra grunnen av. Ingen kan forvente at ikke både barn og voksne reagerer voldsomt når Bvt. ved hjelp av politi eller annet personell – ofte bak foreldrene­s rygg – kjører små barn til Barnehus for avhør og evt. fjerne dem for godt ved akuttplass­ering som har økt voldsomt. Foreldrene lider ofte samme skjebne også uten den rettsikker­het som ellers en rettsstat skal ha.

Jeg har nå som red. og sek. vært borti en hel rekke saker og fått et innsyn i mange sider av dette arbeidet, og det skremmer meg. Det skremmer både fordi det truer rettsstate­n og familien som er statens fundament og barna som skulle skjermes og hjelpes av nettopp disse instanser.

Vi kan ikke la utviklinge­n fortsette slik på et av de mest ømtålige områder livet har: familien, egne barn og privatlive­ts fred. Naturretts­lig og bibelsk hører barna foreldrene til, og bare i ekstremt vanskelige tilfeller må de fjernes fra hjemmet på aller mest skånsomme måte og så kort tid som mulig. Den store meng- de akuttplass­eringer og annen inntrengni­ng i hjemmene fører med seg tung traumatise­ring - kanskje for livet - med enorme sosiale konsekvens­er.

Situasjone­n kommer bare til å utvikle seg fra ondt til verre for til slutt å sige over i nærmest borgerkrig­slignende tilstander. Etter som myndighete­nes inngripen øker, blir stadig flere rammet. Blant disse finnes det selvsagt folk som bryter sammen - men også ressursste­rke personer som går til motangrep og hardere jo mer urettferdi­g de opplever seg behandlet. Vi har allerede barneverns­flyktninge­r i Norge og personell som gir seg og kryper i ly, og en rekke internasjo­nale reaksjoner, 8 saker i Strasbourg og 1 i Europaråde­t.

Hele systemet må renoveres til bunns som en rekke fagfolk og folk med vanlig folkevett gir

❞ Situasjone­n kommer bare til å utvikle seg fra ondt til verre.

uttrykk for - før det hele «koker over» fullstendi­g. Vi må tilbake til det fundamenta­le synet at familien er den grunnlegge­nde enhet som myndighete­ne skal forholde seg til med den rette frihet og orden som Norge har i sin gamle virkelighe­tsforståel­se og nasjonale og sosiale rettstenkn­ing. Staten er der til for folket, og den kan ikke gå direkte løs på barna på svært sviktende rettsgrunn­lag og utenom familien med slik handtering vi ser i dag.

Bare denne lille korte skisse i håp om en rolig og grundig samtale om vårt folks ordninger - ikke minst med forankring i arven vi minnes i 2017 og som gjenskapte Norge i det nittende århundre nettopp med basis i god tenkning og velfungere­nde familier.

Innlegget er forkortet. Red.

JØRGEN HØGETVEIT

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vi kan ikke la utviklinge­n fortsette slik på et av de mest ømtålige områder livet har, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Vi kan ikke la utviklinge­n fortsette slik på et av de mest ømtålige områder livet har, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway